Mirsad Bektić: Bosanac u UFC ringu

Mirsad Bektić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, rođen je 16. februara 1991. Zbog rata i agresije na Bošnjake, njegova porodica je bila prisiljena preseliti se iz Srebrenice u Italiju, a nakon toga i u Njemačku, gdje su proveli pet godina prije dolaska u grad Lincoln, Nebraska u Sjedinjenim Američkim Državama. U to vrijeme Mirsad je imao 8 godina i nalazio se u potpuno novom, nepoznatom svijetu, a uz to nije znao ni riječ engleskog. Ubrzo je, međutim, prevazišao sve prepreke, upoznao nove prijatelje i učinio sve da nauči i razumije američku kulturu i običaje.

Od malih nogu je pokazivao interes za sport. U dobi od 12 godina Mirsad je trenirao karate, kasnije se počeo baviti i boksom u kojem je vrlo brzo postao odličan. Tokom srednje škole počeo se baviti i body building-om, pa je čak učestvovao na nekoliko takmičenja sve dok jednog dana nije dobio poziv da dođe na trening mješovitih borilačkih vještina (eng. MMA), borilački sport poznat i pod nazivom ultimate- fight, slobodna borba. Ovo je bio novi i uzbudljivi svijet za Mirsada, koji je kasnije otkrio njegov pravi talenat i puni potencijal njegovih sposobnosti.

Sa svojom karate i boks sportskom pozadinom, on ne samo da se odmah prilagodio ovom sportu, nego je vrlo brzo pobijedio u svoje prve dvije amaterske borbe i to – impresivno. Nakon preseljenja u Omahu gdje je borilačke vještine počeo trenirati punim tempom, bilo je jasno da ovaj mladi Bosanac ubrzano postaje izrazito dobar u MMA igri.

U julu 2011, Mirsad Bektić je debitovao u svojoj prvoj profesionalnoj MMA borbi. Cijeli život je čekao na ovakvu priliku, uzbuđenje i adrenalin su ga ponijeli, te je svoga protivnika nokautirao u roku od 36 sekundi!

Danas živi i profesionalno trenira u Coconut Creek-u na Floridi kao član American Top Team-a (ATT), koji se smatra jednim od najvećih i najprestižnijih MMA timova u zemlji. Trenutno ima skor od 7-0 u svojoj profesionalnoj MMA karijeri, a smatraju ga jednim od najperspektivnijih boraca. Od skoro je postao i novi član UFC-a, najjače svjetske organizacije koja organizira borbe mješovitih borilačkih vještina.

Bektic

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti