Milioner finansira školovanje djece u cijelom gradiću

Harris Rosen je prošao težak put od dječaka koji je živio u opasnom dijelu New York Citya do milionera čija je firma vlasnik sedam hotela u Orlandu, ali njegov lični uspjeh nije najveće postignuće kojim se ponosi.

Prije dvadesetak godina gradić Tangelo Park u Orlandu na Floridi je bilo opasno mjesto gdje su se ljudi bojali da hodaju ulicom. Procenat onih koji završe srednju školu bio je tek oko 25 posto. Nakon što obogatio preko posla u hotelijerstvu, Rosen je odlučio da pomogne ovoj zajednici.

“Ljubaznost je kada cijeniš ljude s kojima se susrećeš”, ističe Rosen. “Došao sam do spoznaje da sam se nekako morao zahvaliti za sve dobre stvari u mom životu.”

Rosen (73) je započeo svoje filantropske korake plaćajući troškove centra za dnevnu njegu djece u Tangelo Parku, zajednici od oko 3.000 stanovnika. Kada su ta djeca došla do srednjoškolskog uzrasta, stvorio je program stipendiranja u kojem je ponudio da plati školovanje na državnim fakultetima Floride za sve svršene srednjoškolce iz ovog komšiluka.

U dva desetljeća od početka programa, Rosen je donirao gotovo 10 miliona dolara, a rezultati su bili izvanredni. Stopa djece koja završavaju srednju školu je sada skoro 100 posto, a vrijednosti nekih nekretnina su se učetverostručile. Stopa kriminala u mjestu  je prepolovljena.

“Dali smo im nadu, ” kaže Rosen. “Dali smo nadu ovoj djeci i njihovim porodicama, a nada je nevjerovatna stvar.”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti