‘MI SMO IMOVINA’: “Zoo teorija” konačno objašnjava zašto nas vanzemaljci još nisu kontaktirali

Trenutno postoje dva kontradiktorna pitanja oko postojanja vanzemaljaca, koja su naizgled u suprotnosti jedno sa drugim

S jedne strane, svaki naš pokušaj da istražimo zvijezde u nadi da ćemo pronaći vanzemaljski život, završava se potpuno neuspješno.

Čini se da na Marsu nema nikakvog organskog života, a od svih naših emitovanja i slanja poruka u svemir, još nismo dobili odgovor, u nadi da ćemo pronaći inteligentna bića negdje izvan našeg svijeta.

S druge strane, mnogi su uvjereni da su NLO-i istinski rad naprednih vanzemaljskih rasa koje često posjećuju Zemlju. Ovo uvjerenje je toliko snažno među nekim najmoćnijim ljudima na svijetu, da američka vlada već nekoliko godina istražuje svoju verziju “Dosijea X”.

Dakle, ako postoje inteligentni vanzemaljci, zašto nismo vidjeli ni najmanji dokaz njihovog postojanja?

Takozvana “Zoo teorija” se nada da će to objasniti, a logika je ono što biste očekivali iz ovog naslova.
Radio astronom John Ball (1935-2019), predložio je teoriju da je planeta Zemlja neka vrsta prirodnog rezervata, koji nadgledaju vanzemaljski stražari koji nas sprečavaju da stupimo u kontakt sa bilo kim drugim u svemiru.

Ball je čak napisao i rad dokumentujući svoju teoriju, tvrdeći da su povremeno primijećeni NLO-i zapravo znakovi ETI (extraterrestrial intelligence) vanzemaljaca, koji se pojave s vremena na vrijeme u cilju posmatranja, ali se nikada ne miješaju u društveni poredak naše vrste.

“Zašto nismo svjesni ETI-a? Pretpostavka većine istraživača je da ETI pokušavaju da komuniciraju sa nama, ali da mi nismo dovoljno pametni da ih vidimo ili čujemo. Umjesto toga, ja pretpostavljam da, ako bi ETI željeli da nam objave svoje prisustvo, bili bismo svjesni toga. A pošto nismo, pretpostavljam da nisu željeli”, objašnjava Ball u svom radu.

Ovo je relativno uobičajena ideja u naučnoj fantastici, ideja da je čovječanstvo jednostavno previše glupo ili necivilizovano da bude primljeno u međugalaktičku zajednicu.

Ako je Ballova teorija tačna, sve vanzemaljske vrste zaista ostaju na svom putu da ostanu skrivene, do te mjere da moraju pažljivo prikrivati čitavu civilizaciju u svakom trenutku, iz straha da ih ne primjetimo.

Postajemo bolji u otkrivanju udaljenih objekata širom univerzuma, pa morate pretpostaviti da, ako vanzemaljska rasa postoji dovoljno blizu da može stići do naše planete, mogli bismo da vidimo i njihove domaće kolonije.

Moguće je da vanzemaljci postoje na određenim dijelovima planeta koji ih jako dobro sakrivaju, što otežava mogućnost da ih uočimo, ali zaista nema dovoljno dokaza da se pretpostavi da su NLO-i dokaz vanzemaljskih posjeta, kada ne možemo biti sigurni čak ni u to, da postoje druge vrste koje žive bilo gdje u galaksiji “Mliječnog puta”.

Ideja da smo sami je veoma zastrašujuća za mnoge ljude, možda čak i strašnija od mogućnosti da nas povremeno posjećuju misteriozni vanzemaljci. Teško je nositi se sa mogućnošću da je naša civilizacija jedina koja je ikada bila dovoljno svjesna da posmatra svemir, u svom njegovom veličanstvu, i da će znanje koje smo stekli umrijeti sa nama.

To je najstrašnija mogućnost za sve, i ona o kojoj teoretičari poput Johna Balla pokušavaju da ne razmišljaju. Možda smo, u cjelokupnom prelijepom čudesnom kosmosu, zaista samo nasumična, rijetka slučajnost koja se nikada više neće dogoditi.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti