Medicinska misterija: Bila je zamrznuta na -30 stepeni, a onda se dogodilo nešto neobjašnjivo

Ukoliko se zamrznete, slijedi smrt, ali ne i u slučaju Jean Hilliard. Njen slučaj dokazuje da postoji još mnogo iznenađujućih stvari o ljudskom tijelu za koje ne znamo.

U noći 20. decembra 1980. godine, kada je temperatura pala na -30°C, Jean Hilliard se vozila ka kući svojih roditelja u mjestu Lengby u Minnesoti, ali je u jednom trenutku izgubila kontrolu nad svojim autom i sletjela sa puta. Motor automobila nije mogao da se upali i Jean je odlučila da krene pješke do komšijine kuće koja se nalazila na oko 3 kilometra dalje.

Nažalost, njena odjeća nije bila dovoljno topla i Jean je pala u nesvijest na samo nekih 500 metara od komšijinih vrata. Ležala je u nesvijesti u snijegu dok je njen komšija Wally Nelson nije pronašao oko 7 ujutru. Ona je do tada već bila zaleđena i Nelson je morao dijagonalno da je stavi na zadnje sjedište svog auta.

Kada je dovezena u bolnicu, ljekari bolnice Foston su bili zapanjeni, rekavši da ne mogu puno da učine. Pokušali su da joj daju infuziju ali igla prosto nije mogla da se probije kroz njenu zaleđenu kožu.

“Bila je nevjerovatno hladna, a njeno lice je bilo potpuno bijelo. Povezali smo je na monitor i otkrili agonalni ritam. Čuo se po jedan, eventualno dva otkucaja i već smo pomislili da ne možemo ništa da učinimo”, rekla je Dorothy Killian, jedna od medicinskih sestara.

Njena temperatura je bila toliko niska da medicinski termometar nije mogao da je registruje.

“Bila je ozbiljno zamrznuta. Nijedan od njenih udova nije mogao da se pomjeri niti savije. Kada se osoba zamrzne, u ćelijama se formiraju kristali leda, uništavajući mnoge ćelije u organizmu. Ruke i noge se prve zamrznu, zatim slijede srce, pluća, interni organi abdomena i na kraju mozak. Organi više ne mogu da vrše svoje funkcije, prestaju da rade i nastupa smrt”, rekao je dr Ryan Kelly, koji je pozvan da pregleda Jean.

Stvari nisu dobro izgledale za Jean. Čak i ako bi se osvijestila, njen mozak bi bio oštećen u velikoj mjeri. Udovi bi morali da se amputiraju zbog ozbiljnog smrzavanja. Ljekari su je umotali u električno ćebe i to je bilo sve što su mogli da urade.

Nekim čudom, oko 11 sati ujutru, Jean se počela tresti i do podneva se potpuno osvijestila. Razumljivo, svi su bili zapanjeni. Osim što je bila malo zbunjena, sve je bilo u redu i njene promrzline su počele da nestaju. Provela je narednih 49 dana u bolnici, potpuno se oporavivši, bez potreba za amputacijom.

Iako nema pojma kako je prevarila smrt, Jean je bila veoma zahvalna. “Bilo je raznih drugih ljudi širom nacije koji su pronađeni u istom stanju kao i ja, a koji nisu imali toliko sreće. Ja sam takođe mogla biti na njihovom mjestu”, rekla je ona.

Niko do danas nije otkrio kako je njeno tijelo uspjelo da se oporavi iz potpuno zamrznutog stanja.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti