Lukovi haosa: Otkrivene svemirske autoceste koje bi dramatično mogle ubrzati putovanje kroz Sunčev sistem

Međunarodni tim astronoma iz Srbije i SAD-a otkrio je neobičnu mrežu superautocesta, a te rute omogućuju asteroidima i kometama da pređu udaljenosti poput one između Neptuna i Jupitera u manje od 10 godina te da prijeđu nevjerovatnih 100 astronomskih jedinica u manje od jednog stoljeća.

Jedna astronomska jedinica predstavlja prosječnu udaljenost Zemlje od Sunca i iznosi 149.597.871 kilometar.

Udaljenost između Jupitera i Neptuna iznosi 25 astronomskih jedinica.

Naučnici tvrde da se ta mreža može koristiti za slanje svemirskih letjelica do zabačenih dijelova našeg planetarnog sistema relativno brzo te da se može koristiti za nadziranje i bolje razumijevanje nebeskih tijela koja mogu udariti u Zemlju.

Navedeni tim naučnika posmatrao je dinamičke strukture tih puteva, koji formiraju povezanu seriju lukova unutar nečeg što se naziva svemirskim razdjelnicima i koji se protežu od pojasa asteroida između Marsa i Jupitera sve do Urana i dalje.

Taj novootkriveni svemirski fenomen djeluje nekoliko decenija, nasuprot stotinama hiljada ili milionima godina, koliko obično traju dinamički procesi u Sunčevom sistemu.

Astronomi kažu da su najupadljivije autoceste povezane s Jupiterom i njegovim snažnim gravitacijskim silama.

Ne bi trebalo biti iznenađenje da Jupiter može pokrenuti transport na velikoj razini i u decenijskom vremenskom razmaku, s obzirom na to da su svemirske misije specifično dosad dizajnirane za transport uz pomoć Jupitera. Najbolji primjeri toga su prolasci letjelica Voyager 1 i 2 pored Jupitera, pišu astronomi u studiji.

Astrodinamičarima je isto tako poznato da se gravitacijska pomoć može omogućiti svemirskim razdjelnicima. Ipak, njihov širok uticaj na prirodna svemirska tijela uveliko je podcijenjen i neistražen, ističe se u studiji.

Astronomi su do otkrića tih svemirskih autocesta došli zapravo prikupljanjem numeričkih podataka o milionima orbita u Sunčevom sistemu te numeričkom obradom tih orbita i kako se one uklapaju u već poznate svemirske razdjelnike.

Tim američko-srpskih astronoma ipak naglašava da se njihovi rezultati trebaju još dodatno proučiti da bi se utvrdilo kako se ti putevi mogu iskoristiti za svemirske letjelice i kako se ti razdjelnici ponašaju u blizini Zemlje.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Science Advances pod prilično zanimljivim naslovom – Lukovi haosa u Sunčevom sistemu.

Izvor: hrvatska-danas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti