Maša & Medvjed osvajaju svijet! (VIDEO)

Ruski medvjed je dugo bio simbol moći Rusije od koje zazire Zapad, ali sada njegova crtana verzija polako osvaja svijet.

Ruski crtani film “Maša i Medvjed”, pokrenut 2009. godine, sada se emituje u više od 120 zemalja uključujući SAD.

You Tube kanal te animirane serije je među 10 najgledanijih u svijetu. Dok ruska naftna i gasna industrija posustaju pod teretom niskih cijena energenata, Animakord (Animačord) koji stoji iza “Maše i Medvjeda”, ima stalnih 40 odsto rasta prihoda godišnje.

Crtani, inspirisan ruskom bajkom, u idiličnoj seoskoj sredini, priča o nestašnoj djevojčici Maši i velikom medvjedu, penzionisanom cirkusantu koji je žrtva njenih neslanih šala.

Pravi dom serije je bivši vrtić u predgrađu Moskve gdje svaki od 70-tak animatora napravi dvije do četiri sekunde crtanog dnevno.

Za standarde televizijskih serija to je neubičajeno sporo, ali su slike toliko detaljne s uvjerljivim 3-D efektima da gledaoci mogu jasno vidjeti Mašine malecne zube. Proces je takođe i dosta skup – do 250.000 dolara po šestominutnoj epizodi.

Animator Andrej Beljajev i po više sati radi na Mašinim facijalnim izrazima ili detaljima kao što su hrana u frižideru i cvijeće na poljani.

“Djeca su veoma pronicljivi gledaoci. Stalno razmišljate kao da ispričate priču i pokažete scene iz novog ugla tako da se djeca ne dosađuju kada je gledaju po deseti ili stoti put”, rekao je nedavno Beljajev.

“Maša i Medvjed” ima korijene u sovjetskoj industriji animiranog filma koja je uživala neobične slobode. Zvaničnici su smatrali crtane filmove bezazlenim pa nisu praktikovali uobičajenu strogu cenzuru. Uprkos kreativnosti crtanih filmova iz Rusije, oni su bili uglavom nepoznati van ruske sfere uticaja sve dok se “Maša i Medvjed” nisu probili.

Kreator “Maše i Medvjeda” Oleg Kuzovkov, kao i mnogi drugi ruski animatori, prešao je u Los Angeles u vrijeme ekonomskih problema Rusije 90-ih, ali se vratio u zemlju 2003. I dalje je stalno na relaciji Moskva-Los Angeles, pošto se čitav posao pripreme serije, poput pisanja scenarija i pravljenje storibordova, obavlja u Kaliforniji.

“Nekih profesionalaca, kao što su crtači storibordova nema nigdje u Moskvi”, rekao je Kuzovkov.

Kreatori “Maše i Medvjeda”, za razliku od drugih predstavnika ruske industrije, kažu da se ne susreću s diskriminacijom na Zapadu.

“Nema animoziteta, nema rivalstva, niko (u SAD) ne pokušava da zaštiti svoje tržište crtanih od stranih projekata. Kada vide nešto jedinstveno i neobično, nešto što nemaju, to uzimaju”, rekao je Kuzovkov.

Takođe, Animakord, za razliku od velikih ruskih kompanija, ne dobija državne subvencije. Dobio je dvije dotacije za film kada je serija već napravljena, ali se kreatori “Maše i Medvjeda” klone novca vlade.

“Tamo postoji hijerarhija. Nisam dio toga i nisam želio da trošim vrijeme laktajući se za mjesto kod hranitelja”, rekao je Kuzovkov.

Zajedno s komercijalnim uspjehom – 4,3 miliona dolara prihoda u 2013. godini – došle su i nagrade.

U avgustu je Animakord postigao dogovor s Netflixom da crtani bude prikazivan u SAD gdje Maši glas pozajmljuje Elsie Fisher, koja je davala glas i za Agnes iz “Grozan ja” (Despicable me).

Pored zarada od televizija i Yutubea, “Maša i Medvjed” dobija 60 odsto od svih prihoda za iznajmljivanje brenda. Zahvaljujući ugovorima sa svjetskim brendovima Mašino lice se nalazi na mnoštvu igračaka i proizvoda u prodavnicama širom svijeta.

Kuzovkov je rekao da je zbunjen uspjehom “Maše i Medvjeda”.

“Zamišljeno je kao lokalni proizvod po mjeri ruske publike, ali sa svim osobinama američke industrije poput tempa, montaže, kvaliteta slike. Atmosfera, taj televizor, telefon, sve je iz mog djetinjstva. To je moj zavičaj – za njih je novi stil”, rekao je autor “Maše i Medvjeda”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti