Mačka vam se voli izležavati u umivaoniku? Misterija je riješena

Mnogi vlasnici mačaka nisu mogli otkriti razlog zašto njihovi ljubimci najradije drijemaju u kupaonskom umivaoniku, no stručnjaci navode da im to pomaže smanjiti stres

Mačke se nekad zaista čudno ponašaju i za većinu tih ponašanja ne postoji jednostavno objašnjenje. No upravo ih te navike čine dražesnima.

Među čudnim ponašanjima je i spavanje u umivaoniku. Taman ste krenuli oprati zube ili ruke, a vaša omiljena dlakava ljubimica se sklupčala tamo i ne želi se maknuti.

Zašto mačke spavaju u umivaoniku?

– Postoji nekoliko teorija o tome zašto su mačke sklone spavati u umivaoniku, no to nije potpuno razjašnjeno – kaže veterinarka dr. Rebecca Greenstein. Među teorijama je i ona koja kaže da mačke vole oblik umivaonika jer im prirodno odgovara obliku tijela te se ležeći u njemu osjećaju zaštićeno kao u kutiji ili u prekrivenom krevetu.

– Postoje studije koje su pokazale da se razina stresa kod mačaka bitno smanjuje kad imaju pristup mjestima na kojima se mogu sakriti, poput kutije. Stoga možemo zaključiti da sličan učinak ima i umivaonik – kazala je.

Prema drugoj teoriji, mačke privlači ravna i hladna površina umivaonika. Nakon sunčanja na prozoru, upravo u umivaoniku mogu dobro ohladiti svoje krzno. Kupatila su takođe obično tiha mjesta i nisu toliko prometna kao npr. kuhinja ili dnevni boravak. Ondje se mačke mogu povući i uživati u tišini i miru.

– Umivaonici su na povišenom mjestu, pa odatle mogu sigurno posmatrati svoju teritoriju. Kod nekih mačaka spavanje u umivaoniku znači i da će od vlasnika dobiti poslasticu više ili će je dodatno maziti dok je nagovara da ode – nastavila je veterinarka upozoravajući kako će mačke, ukoliko ih mazite i poklanjate im pažnju dok sjede u umivaoniku, ubuduće to povezivati s pohvalom vlasnika i češće će se ondje vraćati kako bi dobile još.

I posljednja teorija pojašnjava da je umivaonik blizu slavine, a mačke više vole piti tekuću vodu nego onu u zdjelici, pa je to prilika da dođu do nje.

Je li s mačkom sve u radu ako spava u umivaoniku?

Generalno je spavanje u umivaoniku jedna od bizarnih mačjih zanimacija, no ako mačka učestalo traži da joj pustite vodu, možda nešto nije u redu.

– Posjetite veterinara kako biste provjerili da mačka nema problema s dijabetesom ili bolestima bubrega te zbog toga traži više vode. Ako je vaša mačka srednjovječna ili starija, ako puno pije, urinira i gubi na težini ili pokazuje druge znakove bolesti, svakako posjetite veterinara kako biste isključili zdravstvene razloge njezinog interesa za slavinom i vodom – savjetovala je.

Kako spriječiti mačku da spava u umivaoniku?

Najjednostavnije je mački ograničiti pristup u kupatilo. Zatvorite vrata kupatila i koristite pohvalu za spavanje na drugim mjestima u kući. Nabavite im mačji krevet koji oblikom nalikuje na umivaonik i smjestite ga u tihu prostoriju u kući. Ako vam se čini da ga vaša mačka voli zbog svježe vode više nego zbog drijemanja, nabavite posudu koja cirkulacijom održava svježinu vode.

– I kao što biste učinili kod svakog ponašanja ljubimca koje želite ispraviti, konsultujte se sa svojim veterinarom. Zato smo tu – zaključila je Greenstein za kraj.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti