MAČJI ‘RJEČNIK’: Zašto mačke PILJE u nas? Iz OVIH 5 razloga

Sigurno ste primjetili da vas krznena ljepotica uporno posmatra i niste se osjećali baš prijatno.

Većina mačaka nisu bučne kao psi i ne oglašavaju zvukom svoja osjećanja. One ponašanjem i najčešće pogledom javljaju kako se osjećaju i šta im je porebno. Evo “rječnika” njihovog pogleda.

1. Gladne su

Kada mačka neprestano gleda u vlasnika znači da joj nešto treba. Najčešće očekuju da se čovek sam sjeti da je gladna, pa ga posmatraju dugim pogledom da bi shvatio šta je zaboravio.

Ukoliko pogled “ne upali” uskoro će početi da se šetaju oko kuhinje i mjesta gdje je njen tanjirić. Sljedeći korak je mjaukanje, prvo tiho, pa sve glasnije. Čim se maca najede njen pogled će ponovo da – odluta.

2. Ne osjeća se dobro

Mačke ne znaju da govore, a ni da pokažu kada ih nešto boli. Gledajući direktno u oči svog vlasnika ona očekuje pomoć. Ovo posebno važi za pogled sa poluspuštenim kapcima. Ukoliko uz netremice posmatranje primjetite da mačka nije aktivna, da najveći dio dana bezvoljno leži – jasno je da mora kod veterinara.

3. Uplašena je

Oči su joj širom otvorene, sjedi i netremice gleda u čovjeka. Ona nešto očekuje. Ona nešto čuje i uznemirena je. Ukoliko mrda vrhom repa provjerite zajedno sa njom šta nije u redu. Tačnije, ona očekuje da ustanete i sa njom prošetate do vrata i prozora.

4. Zainteresovana je

Neko je došao u kuću i mačka gleda u gosta. Radite nešto novo i nju zanima šta je to. Donijeli ste novu stvar u kuću i ona hoće da utvrdi čemu to služi. Pustite je da sama procjeni situaciju, pomiriše je i smiriće se.

5. Voli  vas

Po cijeli dan gleda u vas, hoda za vama, legne na vaš laptop ili novine, gura se u krilo … Ovo je potpuno normalno ponašanje mačke koja voli svog gazdu. Ukoliko mačka ne gleda svog vlasnika i ne “lijepi” se za njega – ona ga ne voli!

Izvor: magazin.novosti.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti