BIZARNA MUMIFICIRANA SIRENA SKRIVA TAJNU DUGU 300 GODINA: Japanci vjeruju da daje besmrtnost

Svjetska javnost uskoro bi trebala dobiti odgovor na vijekovima staro pitanje, šta je zapravo misteriozno stvorenje koje izgleda poput prave pravcate sirene! Slijedi naučna analiza tog bića, koje kao da je umrlo u agoniji, prekinuto usred krika.

Naučnici ispituju mumificiranu ‘sirenu’ kako bi otkrili njenu pravu prirodu. Bizarno i misteriozno stvorenje je navodno uhvaćeno u Tihom okeanu, kod japanskog ostrva Shikoku između 1736. i 1741. godine, a do sada se čuvalo u hramu u gradu Asakuchi.

U japanskom folkloru vjeruje se, da daje besmrtnost onome ko ukusi njeno meso. Misteriozno i bizarno stvorenje izgleda jezivo slično čovjeku, osim po svom zgrčenom licu, kao žilet oštrim zubima, dlakama na glavi i ljuskama na donjem dijelu tijela. Ima jezivo ljudski izgled – osim donje polovine koja je nalik ribi.

Mumija sirene s vremenom je postala predmet interesovanja, a Takafumi Kato, profesor na univerzitetu specijalizovan za paleontologiju, stvorenje je usporedio s Amabiejem, folklornim čudovištem za koje pojedini i danas vjeruju da ima moć odbraniti ljude od kuge. Sada su naučnici sa Univerziteta nauka i umjetnosti Kurashiki uzeli misterioznu mumiju na CT skeniranje u pokušaju da razotkriju njene misterije.

Koliko je poznato, stvorenje je uhvaćeno pomoću ribarske mreže negdje na obali provincije Tosa, a s godinama je preprodavano i išlo od ruke do ruke sve dok nije završilo u hramu.

Izvor: dnevno.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti