Ljubavnici iz Hasanlua: Poljubac star 2.800 godina

‘Ljubavnici iz Hasanlua’ ili ‘Poljubac star 2.800 godina’, nazivi su za ljudske ostatke koje je 1972. godine pronašao tim sa Univerziteta u Pennsylvaniji, predvođen Robertom Dysonom.

Arheološko nalazište drevnog grada, Tepe Hasanlu, nalazi se na sjeveroistoku Irana. Način njegovog uništavanja krajem 9. vijeka prije nove ere, doveo je do toga da grad ostane zamrznut u vremenu, pružajući istraživačima izuzetno dobro očuvane zgrade, artefakte i posmrtne ostatke žrtava.

Tepe Hasanlu se sastoji od centralnog nasipa u obliku citadele, visokog 25 metara, sa masivnim utvrđenjima i asfaltiranom ulicom, a okružen je niskim spoljnim gradom u kome su se nalazile kuće, štale, gradske blagajne i hramovi. Cjelokupna lokacija nekada je zauzimala veći prostor, ali je smanjena zahvaljujući lokalnim agrikulturnim i građevinskim aktivnostima, tako da danas zauzima dužinu od svega 600 metara, sa citadelom prečnika od oko 200 metara.

Na ovom mjestu, istraživači su 1956. godine naišli na sloj grada koji je zamrznut u vremenu – “spaljeni sloj”, koji je sadržao više od 200 tijela sačuvanih u pepelu i ruševinama. Sačuvani sloj omogućio je istraživačima da razotkriju užasnu priču o uništenju ovog grada, koje se dogodilo krajem 9. vijeka prije nove ere. Materijal koji je pronađen na lokalitetu, ukazuje na to da je grad zadesio iznenadni napad neprijatelja kojom prilikom je uništena citadela. Mnogim ljudskim ostacima koji su tu pronađeni, nedostaju glava ili ruke, a ostali su pretrpjeli smrtonosne povrede glave. Jedan od ljudskih ostataka presječen je na pola, a većinu njih su činili žene, djeca i starci, što ukazuje na to da su pobijeni stanovnici koji bi bili beskorisni kao robovi.

Nažalost, nedostatak pisanih dokumenata doveo je do toga da danas znamo vrlo malo o stanovništvu Hasanlua i njihovim okupatorima. Ne postoji pisani dokaz koji bi potvrdio njihov identitet. Nije nam poznat čak ni drevni naziv ove lokacije, kao ni kojoj državi je u to vrijeme pripadala, a još manje jezička i etnička pripadnost njenog stanovništva. S druge strane, iz istorijskih tekstova je poznato da je Kraljevstvo Urartu vršilo brutalne vojne kampanje u željeznom dobu, kako bi se proširilo na region oko Hasanlua.

Poljubac star 2.800 godina

Iskopavanja lokaliteta Tepe Hasanlu, nastavljena 1972. godine, donijela su otkriće koje je obišlo cijeli svijet. U jednom skladištu žitarica, vjerovatno krijući se od neprijatelja, pronađena su skeleti dvije osobe koje je brzo ugušio dim, dok je njihov grad bio u plamenu. Ovaj par je posljednje trenutke svog života proveo u zagrljaju, a smrt ih je dočekala u trenutku dok su ljubili jedno drugo i time njihov poljubac učinila vječnim.

Iako su neki izvori tvrdili da oba skeleta pripadaju muškarcima, Muhamed Dandamajev, u svojoj knjizi Kulturne i društvene institucije drevnog Irana, navodi da se radi o muškarcu i ženi. Slična tvrdnja objavljena je i u magazinu za arheologiju, sa dodatnim informacijama o njihovoj visini, koja je bila blizu 160 centimetara.

Skeleti su pronađeni u skladištu bez ijednog predmeta, osim kamene ploče, koja se nalazila ispod glave skeleta koji leži na lijevoj strani. Desni skelet je na fotografiji prikazan sa povredom lobanje, ali to nije bio uzrok njegove smrti – oštećenje je nastalo prilikom arheološkog iskopavanja.

Univerzitet u Pennsylvaniji utvrdio je da je par preminuo zajedno oko 800. godine prije nove ere, a njihov poljubac u trenutku smrti kao da označava da je ova ljubav vječna.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti