10 najokrutnijih žena svih vremena

Njihovi zločini i danas bude jezu i nevjericu

1. Kraljica Mary I Tudor (1516 – 1558)

Mary Tudor je bila jedino dijete kralja Henrija VIII i njegove prve žene Katarine Aragonske, a kad je postala kraljica 1. oktobra 1553. godine, težila je ka tome da održi katoličanstvo u Engleskoj. Poznata i pod nadimkom Krvava Mary, smatra se da je odgovorna za pogubljenje oko tri stotine protestantskih neistomišljenika!

2. Mary Ann Cotton (1832 – 1873)

Engleskinja Mary Ann Cotton je arsenom usmrtila 21 osobu, među kojima su bili i njena djeca, muževi, majka, prijatelj i ljubavnik. Kazna za zločine koje je počinila bilo je vješanje.

3. Ilse Koch (1906 – 1967)

Ilse Koch, supruga Karla Otto Kocha, komandanta koncentracionog logora Buchenwald, ostala je zapamćena zbog uzimanja suvenira od kože ubijenih zatvorenika sa karakterističnim tetovažama. Po završetku Drugog svjetskog rata osuđena je na doživotnu robiju. Objesila se u ženskom njemačkom zatvoru u Aichachu 1. septembra 1967.

4. Irma Grese (1923 – 1945)

Irma Grese je bila jedna od žena zaposlenih u nacističkim koncentracionim logorima Ravensbrück i Auschwitz, a o njenoj surovosti su kasnije do detalja pričali preživjeli logoraši. Nakon završetka rata, osuđena je za zločin protiv čovječnosti. Pogubljena je 1945. godine.

5. Erzsébet Báthory  (1560 – 1614)

Mađarska grofica Erzsébet Báthory je jedna od najpoznatijih serijskih ubica u istoriji čovječanstva. Procjenjuje se da je zajedno sa još nekoliko saučesnica mučila a potom i ubila između 300 i 2.000 djevojaka. Njeni zločini su otkriveni 1610. godine, nakon čega je zazidana u svom dvorcu u kojem je pronađena mrtva četiri godine kasnije.

6. Darya Nikolayevna Saltykova (1730 – 1801)

Darya Nikolayevna Saltykova se smatra odgovornom za smrt preko 100 kmetova, uglavnom žena i djevojaka. Ona ih je tukla i mučila do smrti i dugo vremena je odoljevala pravdi zahvaljujući svojim snažnim vezama. Nakon šestogodišnje istrage, okrivljena je za 38 ubistava a kako je carica ukinula smrtnu kaznu nekoliko godina prije toga, Darya je bila ponižena u javnosti tako što je sjedila okovana za stolicu, sa natpisom oko vrata na kome je pisalo: Ova žena je mučila i ubijala. Jedan prolaznik je za njene oči rekao da nisu sa ovoga svijeta.

7. Marie Delphine LaLaurie (1775 – 1849)

Delphine LaLaurie, inače pripadnica visokog društva, proglašena je za najzlobniju ženu u New Orleansu. Poznata je po tome što je krvnički mučila i ubijala svoje robove, a njen lik je poslužio kao inspiracija producentima serije Američka horor priča za treću sezonu.

8. Lavinia Fisher (1793 – 1820)

Lavinia Fisher se smatra za prvu ženu serijskog ubicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Bila je udata za Johna Fishera, s kojim je vodila hotel. Njihove žrtve bili su njihovi gosti, a motiv novac. Oboje su osuđeni na smrt vješanjem.

9. Amelia Dyer (1837 – 1896)

Amelia Dyer je bila jedna od ‘najplodnijih’ serijskih ubica u istoriji: ubijala je novorođenčad tokom 20 godina za vrijeme vladavine kraljice Viktorije. U zamjenu za novac, obećavala je svima onima koji joj na čuvanje povjere svoju djecu da će brinuti o njima. Međutim, ispostavilo se da to nije bilo tako. Pretpostavlja se da je ubila oko 400 djece ako ne i više. Osuđena je na smrt vješanjem a s obzirom na to da je živjela za vrijeme Trbosjekovih ubistava, mnogi su špekulisali kako je ona zapravo Jack Trbosjek, ali dokazi za to nikada nisu pronađeni.

10. Jane Toppan (1857 – 1938)

Jane Toppan je bila medicinska sestra koja je ubila 31 osobu 1901. godine, što je i priznala. Tokom rada u bolnici u Cambridgeu (Massachusetts), pacijenti su joj bili zamorčad na kojima je eksperimentisala sa morfijumom i atropinom, kako bi vidjela šta će se desiti sa njihovim nervnim sistemom. Njen životni cilj bio je da ubije što više bespomoćnih ljudi od bilo koje osobe koja je ikad živjela. Na sudu je proglašena mentalno poremećenom i stoga je ostatak života provela u duševnoj bolnici u Tauntonu.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti