LANZA VIJAK: Još jedan predmet koji podriva mainstream arheologiju

Lanza vijak je još jedan misteriozni objekt otkriven u proteklih par godina koji se suprotstavlja mainstream arheologiji i istoriji.

Otkriven je u Kini još 2002. godine a od tada je privukao mnogo pažnje među kolekcionarima i istraživačima.

Najmisterioznija stvar oko ovog objekta jeste da je u pitanju metalni vijak koji je otkriven u komadu kamena. Kamen u obliku kruške je dimenzija 6 × 8 cm i težine oko 466 grama.

Međutim, to nije samo običan kamen, to je kamen za koji naučnici procjenjuju da je “star oko 300 miliona godina.”

Geolozima nije baš najjasnije porijeklo ovog kamena, a pošto testovi nisu uspjeli otkriti tačan sastav misterioznog kamena, moguće su razne teorije. Kako navodi Lanzhou Morning News: “Nakon duže rasprave o tome je li kamen prirodnog ili vještačkog porijekla, naučnici su jednoglasno označili kamen kao najvrijedniji kamen u Kini i u svijetu sa stanovišta sakupljanja, istraživanja i arheološkog proučavanja”.

Predložene su brojne teorije koje bi mogle objasniti porijeklo misterioznog kamena i u njega urezanog metalnog vijka od 6 cm. Dok mnogi istraživači čvrsto vjeruju u to da ovaj artefakt predstavlja ostatke praistorijske civilizacije, drugi istraživači smatraju da bi kamen, ali i vijak, s obzirom na misteriozni sastav, mogli poticati s druge planete.

Nakon brojnih studija, kineski naučnici su zaključili da artefakt nije napravljen modernim metodama i tehnologijama, te da je najvjerovatnije nastao kao proizvod neke praistorijske civilizacije.

Uprkos različitim mišljenjima, istraživači nisu uspjeli potvrditi je li vijak skovan od metala ili nekog drugog materijala. Istraživači s Instituta za geologiju i minerale u Istraživačkoj akademiji Kine smatraju da je misteriozni Lanza vijak napravljen prije kamena u kojem je očvrsnuo, što znači da je on morao nastati “prije 300 miliona godina.”

Vrlo je vjerovatno da nedostaje neka karika u dalekoj istoriji čovječanstva koja ovo objašnjava. Istorija i arheologija očito ne daju jasnu sliku naše prošlosti, a objekti poput Lanza vijka su jednostavan dokaz toga.

Prema istraživačima, prije 300 miliona godina se formirao prakontinent Pangea. Vjeruje se da je Lanza vijak nastao negdje u to vrijeme. Interesantno je da ovaj vijak umnogome podsjeća na vijak otkriven u Rusiji devedesetih godina. Ruski vijak, takođe urezan u kamen, pronađen je slučajno dok su istraživači analizirali pad meteorita u regiji Kaluga.

Testovi izvršeni na misterioznom kamenu iz Rusije su pokazali da je u strukturu urezano nekoliko vijaka. Interesantno je da je ruski vijak star otprilike isto koliko i onaj pronađen u Kini. Jasno je da je u pitanju još jedan artefakt izvan mjesta i prostora koji je otkriven u proteklih 20 godina. Sva slična otkrića upućuju na to da je naša istorija bila mnogo drugačija nego što se misli.

Vrlo je vjerovatno da je Zemlja u pradavnom vremenu bila dom vrste potpuno drugačije od naše. Objekti pronađeni u Kini i Rusiji ukazuju na mogućnost da su na našoj planeti prije mnogo godina postojale napredne civilizacije.

Izvor: croative.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti