Na Marsu pronađeno još vode, i to u velikim količinama, na mjestu gdje se baš i nije očekivalo da bi je moglo biti

‘Ovo otkriće je nevjerovatan prvi korak, ali trebamo još posmatranja da bismo sa sigurnošću znali s kojim oblikom vode imamo posla’

Mars ima svoju verziju Velikog kanjona, a naučnici su saznali da ovaj klanac ima “značajnu količinu vode”, prenosi CNN.

Voda se nalazi ispod površine kanjonskog sistema i to je detektovao Mars Express, orbiter koji kruži oko Marsa, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Većina vode na Marsu nalazi se u polarnim područjima planete i ostaje zamrznuta kao vodeni led.

Voda koja je otkrivena nalazi se ispod površine sistema kanjona, a detektovao ju je instrument nazvan FREND (Fine-Resolution Epithermal Neutron Detector). Taj instrument, naime, mjeri razinu hidrogena u prvom metru površine Marsa.

“FREND je otkrio područje s neobično velikom količinom hidrogena u enormnom sistemu kanjona Valles Marineris. Uz pretpostavku da je hidrogen koji vidimo vezan u molekule vode, izgleda da oko 40% materijala neposredno ispod površine odlazi na vodu”, poručio je u izjavi autor studije Igor Mitrofanov, vodeći istraživač na neutronskom teleskopu FREND.

Opažanja su prikupljena orbiterom između maja 2018. i februara 2021. godine.

Instrument FREND traži neutrone za mapiranje sadržaja hidrogena u tlu Marsa.

“Otkrili smo da je centralni dio Valles Marineris prepun vode, ima daleko više vode nego što smo očekivali”, rekao je koautor studije Håkan Svedhem, bivši naučnik projekta za orbiter.

U blizini ekvatora na Marsu su više temperature, pa istraživači vjeruju da mora postojati neka posebna mješavina uslova koja omogućuje da voda ostane i da se nadopuni.

“Ovo otkriće je nevjerovatan prvi korak, ali trebamo još posmatranja da bismo sa sigurnošću znali s kojim oblikom vode imamo posla”, kazao je Svedhem.

Izvor: rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti