KREDITI OD 100 MILIONA $: Vjerovali ili ne, Jugoslavija je nekad pomagala nerazvijenim zemljama kreditirajući ih! A danas?

Ukupna suma kredita koje je Jugoslavija odobrila nerazvijenim zemljama za nabavku industrijske opreme, brodova, fabrika i sličnog, iznosi preko 100 miliona dolara

U maju 1960. godine, Jugoslavija se zalagala za što širi razvoj privredne razmjene u svijetu, kao i za pomoć nerazvijenim zemljama. Smatralo se da praktikovanje ovih načela može mnogo doprinijeti smirenju i stabilizovanju prilika u svijetu.

Politika tadašnje Jugoslavije polazila je od ocjene da vještačke privredne barijere, koje su nastale kao posljedica političke podjele svijeta u znaku hladnog rata, predstavljaju smetnju normalizovanju odnosa među narodima, pa se upravo zato borila za što slobodniju svjetsku razmjenu i privrednu saradnju.

Istovremeno, Jugoslavija je isticala da je jedan od nužnih preduslova za sređivanje prilika i stabilizovanje mira – efikasna, “apolitička” pomoć razvijenih zemalja narodima koji su privredno zaostali.

Ovakav stav Jugoslavije – u Ujedinjenim nacijama i van njih – mnogo je doprinio stvaranju onog velikog ugleda koji je SFRJ uživala.

Ustvari, politika pomoći nerazvijenim zemljama i proširenja ravnopravne privredne saradnje u svijetu, bili samo su jedna manifestacija osnovnih načela jugoslovenske spoljne politike, dio jugoslovenskih koncepcija koegzistencije i međunarodne saradnje.

Međutim, ono što ovakvom načelnom stavu Jugoslavije daje posebnu vrijednost, jeste činjenica da se riječi i djela poklapaju, da se praksa politike potvrdila kroz shvatanja za koja se Jugoslavija zalagala.

Jugoslavija je ne samo dalje razvijala privredne odnose sa mnogim zemljama, što je svakako bio i izraz stalnog porasta snaga jugoslovenske privrede, već je – kad je riječ o nerazvijenim zemljama – pokazala spremnost da sa svoje strane učini maksimum u pravcu olakšavanja međusobne privredne razmjene, odnosno da, u okviru svojih materijalnih mogućnosti, pomogne privredni razvoj tih zemalja.

S tim u vezi, posebnu pažnju zaslužuju povoljni krediti koje je Jugoslavija pružila nizu nerazvijenih zemalja, samo s ciljem da na taj način olakša privredni uspon tih nacija.

Prisjetimo se kada je iz Nju Delhija stigla vijest o jugoslovensko-indijskom trgovinskom sporazumu, koji je pored ostalog – sadržao i klauzulu o povoljnom jugoslovenskom kreditu Indiji, u visini od 40 miliona dolara.

Indija je ovaj kredit koristila za nabavku određene industrijske opreme u zemlji, odnosno za opremanje određenih investicionih programa u okviru svog novog petogodišnjeg plana.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti