Koliko sati sna je normalno za vaše godine?

Zdrav san jedan je od temeljnih faktora zdravlja cijelog tijela, fizičkog i psihičkog, pa pogledajte koliko vam je zapravo potrebno sna

sleep3

Zdrav san temelj je zdravog života, dobrog raspoloženja i generalno dobrog zdravlja, pokazao je cijeli niz istraživanja, no vjerovatno i bez toga to sami jako dobro znate – ako niste dobro spavali, cijeli se dan osjećate loše i sve vam ide na živce.

Uz to, važna je i rutina spavanja – kvalitetniji je onaj san koji započne prije ponoći, a ako mislite da je dobro vikendom spavati duže, varate se. Na taj način samo remetite svoju rutinu, jer je poznato da se zdrav san ne može nadoknaditi.

Stoga, napravite svoju rutinu od koje ćete eventualno odstupiti par puta godišnje, a koliko trebate spavati zavisi od vaše dobi.

Novorođenčad do jednog mjeseca starosti trebaju od 10.5 do 18 sati sna, a od drugog mjeseca do godine dana 14 – 15 sati sna dnevno.

Djeca od godine do godine i pol dana trebaju 13 do 15 sati sna, do treće godine ta rutina treba biti 12 do 14 sati dnevno, a od treće do pete godine 11 do 13 sati. U dobi između 5 i 12 godina djeci je potrebno 11 do 13 sati sna.

Tinejdžerima je potrebno 8.5 do 9.5 sati sna dnevno, tako da njihove priče možete zaboraviti i slobodno ih izbacite iz kreveta, a odrasli trebaju spavati od 7 do 9 sati dnevno.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti