Koliko često treba prati kosu?

Ako ne radite fizički naporne poslove ili niste bili u prostorijama punima prašine, ne morate prati kosu svaki dan

hair2

Pranje kose nekima je pravi ritual, dok drugi o tome razmišljaju samo kad se više ne mogu počešljati, no nije to baš tako jednostavno, tvrdi poznati stilist Scott Miller.

“Prečesto pranje čini kosu puno masnijom jer stimulira žlijezde lojnice, a ako ih ‘ogulite’ samo će proizvoditi još više ulja. Ako ne radite fizički naporne poslove ili niste bili u prostorijama punima prašine, ne morate prati kosu svaki dan. Za većinu nas, preskakanje jednog do dva pranja, učinit će čuda”, rekao je Scott za Metro.

Pročitajte njegove savjete:

1. Ako imate dugu kosu

Što duža kosa, vjerovatno je rjeđe trebate prati. Treba duže vremena da masnoća dođe od tjemena do kraja kose. Ako vam šiške izgledaju prljavo, operite samo njih. Ako trebate prati dugu kosu više od dvaput sedmično, vjerovatno je ne perete pravilno.

2. Ako vježbate

Ako ste bili u teretani ili na treningu i oznojili se, trebate oprati kosu iz higijenskih razloga. Koristite kvalitetan šampon. Ako koristite vrpcu i poslije treninga na njoj nalazite puno vlasi, promijenite je.

3. Ako imate kovrdžavu kosu 

Kovrdžava kosa u pravilu može izdržati duže od sedam dana bez pranja. Ako je kosa ofarbana, bila kovrdžava ili ne, takođe će biti više suha i potrebno ju je rjeđe prati.

4. Ako idete na fen frizuru, trebala bi trajati sedmicu dana.

Sve u svemu, ako neprestano perete kosu, promijenite šampon. Jeftiniji proizvodi su ponekad puni vode i sulfata.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti