Ko je ubio posljednje divove Amerike i zašto se o tome ćuti?

Još 1520-ih godina postojalo je široko rasprostranjeno vjerovanje da je portugalski moreplovac Ferdinand Magellan bio prva osoba koja je opisala zagonetne divove Patagonije. To je, međutim, daleko od istine!

Ahmad Ibn Fadlan, arapski geograf i putnik iz 10. vijeka, uglavnom je vršio kopnene ekspedicije, ali se ipak odlučio na jedino morsko putovanje u svom životu. Tom prilikom, on je opisao “velikonoge” ljubazne stanovnike nepoznatog kopna na drugom kraju svijeta. Mnogi istraživači vjeruju da je govorio o Patagoniji.

Tokom svojih putovanja po ovim teritorijama, više od deset mornara je prijavilo da je vidjelo čudne divove. Različite procjene određuju njihovu visinu između 2.5 metra do 3.5 metra. Kao dodatak ovome, 1590-ih, Anthony Knivet opisao je leševe koje su on i njegova posada pronašli, a čija je dužina bila skoro 12 stopa (nešto više od 3.5 metra).

Mapa Diega Gutiérreza iz 1562. godine, koja prikazuje patagonske divove © Izvor slike: Kongresna biblioteka

Takođe 1590-ih, William Adams, Englez na holandskom brodu koji je zaobišao Ognjenu zemlju, izvijestio je o nasilnom susretu između posade njegovog broda i neprirodno visokih domorodaca. Snaga varvara bila je toliko velika da su bacali ogromno kamenje koje je moglo probiti drveni oplatu broda.

Osim toga, John Byron, Thomas Cavendish, Juan Esther i drugi izvještavali su o ogromnim stanovnicima Amerike. Trajalo je to sve do 19. vijeka kada je francuski prirodnjak Alcide d’Orbigny skovao pojmove “zgodan” i “visok” za isključivu karakterizaciju Patagonaca.

Objavljivanjem svojih otkrića opovrgnuo je hipotezu da su divovi ikada živjeli u Americi. Ali, da li je razumno povjerovati samo d’Orbignyju kada je bilo toliko izvještaja napisanih tokom godina koji svjedoče o susretima s divovima Patagonije? Mnogi putnici su izjavili da su se susreli s njima tokom putovanja.

„Mornar daje Patagonki parče hljeba za njenu bebu.“—Detalj sa naslovnice spisa ‘Putovanja oko svijeta’, sa broda Dolphin njegovog Veličanstva, kojim je komandovao Hon. Comm. Byron (1767) © Image Credit: Rare Books Division

Članak koji je izazvao senzaciju objavljen je u Belgiji 1902. Robovi indijanskog porijekla dovedeni su na evropski kontinent iz Amerike. Među njima je bilo i inteligentnih ljudi, što je zaprepastilo publiku, a intervjuisan je i jedan od predstavnika “crvenokožaca”.

Među brojnim postavljenim pitanjima, jedno od njih je pokrenulo temu o ljudima koji žive u dalekim krajevima. U svojoj izjavi, Indijanac je naveo da je prije dolaska Evropljana na njegovim matičnim teritorijama živjelo više od 80 različitih nacionalnosti njegovih sunarodnika.

Neki su među njima bili visoko kulturni i obrazovani, a bilo je i divljih, poput Patagonaca. Tvrdio je da su bili izuzetno moćni ratnici. Njihov rast bio je skoro dvostruko veći od ljudskog a osim toga lako su mogli da trijumfuju i nad bilo kojom zvijeri.

Lov na divove počeo je dolaskom Evropljana. Ubijani su kao da su životinje. Kao posljedica toga, sredinom 18. vijeka praktično više nije bilo divova, a njihove zemlje su zauzela plemena iz okolnih područja.

Ovo je važno naglasiti. Ispostavilo se da su Magelan, Fadlan, Bayron i Cavendish mogli svjedočiti o pravim patagonskim divovima koje su vidjeli, dok Alside d’Orbigni nije bio lično prisutan da bi ih mogao opovrgnuti svojim tvrdnjama. Nakon toga je postalo jasno da je svaka tvrdnja moreplovaca o susretu sa divovima bila istinita.

Divovi su zapravo nastanjivali američke zemlje, ali su ih iskorijenili agresivni Evropljani. A da se zbog toga ne bi morali kajati ili čak biti kažnjeni, kultura divova Patagonije precrtana je iz kategorije nauke u kategorije mitologija i folklor.

Godine 2013. otkriveni su skeletni ostaci trinaest osoba; njihova prosječna visina je bila oko tri metra. Očekivalo se da će ovo otkriće dovesti u pitanje popularne percepcije o Patagoncima, ali španski stručnjaci su vjerovali da su otkrili kosti Gigantopithecusa, izumrlog roda majmuna.

Fotografije otkrića podijeljene su s ruskim naučnikom Aleksandrom Belovim, koji je izjavio da lobanje sigurno ne odgovaraju karakteristikama ovog izumrlog majmuna. Možda su to bili divovi Patagonije?

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti