Kletva okrutnog vojskovođe: Dva dana nakon što su sovjetski arheolozi otvorili grobnicu Timura Lenka, nacistička Njemačka napala je SSSR!

Azijski osvajač Timur Lenk (1336. – 1405.), osnivač Timuridskoga Carstva i timuridske dinastije, za sebe je tvrdio da potiče od Džingis-kana.

Poput svoga navodnog pretka, bio je veliki vojskovođa. Srušio je Zlatnu Hordu, zauzeo današnji Afganistan, Azerbajdžan, Armeniju, Gruziju, Irak i Iran, a odasvud je dovodio na hiljade zarobljenih obrtnika, umjetnika i učenjaka u svoju prijestolnicu Samarkand, s namjerom da je privredno i kulturno uzdigne. Kako je od mladosti bio hrom, dobio je nadimak “lenk”, što znači “šepav”. Po nekima, upravo iz toga fizičkog nedostatka proizišla je njegova poslovična okrutnost.

Njegova vojska iza sebe je ostavljala pustoš, nerijetko sravnjujući čitave gradove sa zemljom. Kako bi zaplašio buduće protivnike, uzduž puteva ostavljao je lobanje onih koje je pobio, naslagane u groteskne piramide. Na području Afganistana, naredio je izgradnju tornja od zarobljenika: nesretni muškarci poslagani su jedni na druge i živi zacementitani. Ukratko, bio je punokrvni sadist, ali pragmatične vrste.

Gospodar života i smrti ipak nije bio neuništiv, kao što je praznovjerni narod sa strahom pričao. Umro je 1405. godine, tokom pohoda na Kinu, a veliko carstvo koje je stvorio raspalo se za vladavine njegovih nasljednika. Gdje je strašni osvajač pokopan, nije se znalo sve do 1941. Dana 20. juna te godine, grupa sovjetskih arheologa otkrila je njegovo posljednje počivalište. Uprkos protestima lokalnog življa, naučnici su, uz Staljinov blagoslov, otvorili drevnu grobnicu. Zapahnuo ih je miris smole i kamfora, ispod kojeg se nepogrešivo probijao vonj truleži … Vonj smrti.

No, smrad nije bio ono što je prestravilo uljeze. Pred njihovim očima kočio se jezivi natpis: “Onaj ko otvori moju grobnicu, na svijet će pustiti osvajača stoput goreg nego što sam ja bio”. Arheolog koji je preveo inskripciju pokušao je umiriti drugove, govoreći da je riječ o pukom praznovjerju. Premda nismo skloni vjerovati u drevne kletve, maštu golica sljedeći podatak: dva dana nakon otvaranja grobnice, Hitlerova Njemačka napala je SSSR. Operacija Barbarossa, kako je ratni plan nazvan u čast njemačkog cara Fridrika I. Barbarosse, otpočela je 22. juna 1941. godine, dovevši do jedne od najkrvavijih bitaka Drugoga svjetskog rata. Ozbiljna kletva ili puka slučajnost? Procijenite sami!

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti