Kineski arheolozi pronašli ”eliksir besmrtnosti” star 2.000 godina

Kineski arheolozi pronašli su unutar drevnog bronzanog spremnika misterioznu tekućinu, odnosno “eliksir besmrtnosti” koji se spominje u starim kineskim tekstovima

Čudnu žućkastu tekućinu istraživači su otkrili krajem prošle godine tokom iskopavanja u središnjoj kineskoj provinciji Henan i kasnije shvatili da se radi o napitku za koji su drevni Kinezi smatrali da daje dar besmrtnosti onome ko ga ispije.

Mirisalo na vino

“Ovo je prvi put da su arheolozi u Kini pronašli mitski ‘napitak za besmrtnost'”, rekao je Shi Jiazhen, šef Instituta za kulturne relikvije i arheologiju.

“Tekućina ima značajnu vrijednost jer omogućava naučnicima proučavanje drevnih kineskih misli o postizanju besmrtnosti i spoznaje o evoluciji kineske civilizacije”, dodao je.

Spremnik od bronze, oblika vrča s poklopcem, arheolozi su iskopali u prostranoj grobnici u gradu Luoyangu veličine 210 kvadratnih metara koja potiče iz Zapadne dinastije Han (202. g. pr.n.e – 8. st.n.e).

Ležala je između brojnih drugih drevnih artefakata, poput glinenih posuda i lampi u obliku guske, a nalazila se pored pokojnika. Arheolozima je tekućina mirisala na vino te su na početku pretpostavili da se radilo o alkoholnom piću, odnosno rižinom vinu koje je položeno u grobnicu.

Drevni eliksir besmrtnosti

No nakon detaljnije analize, otkrili su da se radi o piću koje se sastoji od kalijevog nitrata i alunita, što po sastavu odgovara receptu drevne civilizacije za spravljanje “eliksira besmrtnosti”, kako se navodi u starim taoističkim tekstovima.

Drevna kineska kultura stara 2.000 godina vjerovala je da takav pripravak može čovjeku podariti besmrtnost ili barem natprosječnu dugovječnost. Čudotvorni napici te vrste često su sadržavali sastojke koje danas ne bismo ni slučajno konzumirali. Tako je u njima znalo biti zlata, žive, žada, arsena i slično.

Alhemijsko trovanje

Napitci koji su trebali podariti besmrtnost bili su zapravo vrlo otrovni i imali su suprotan učinak, a postoji cijela grana istraživanja posvećena istoriji kineskog alhemijskog trovanja.

Slično je i s ovim napitkom. Kalijev nitrat može biti smrtonosan za čovjeka ako se radi o unosu veće količini te tvari.

Arheolozi još nisu utvrdili je li iko pio drevni eliksir ili je samo položen u grobnicu u čast pokojnika. 

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti