Kako se pojavila kuga 20. vijeka: Nulti HIV pacijent bio je izgladnjeli vojnik Prvog svjetskog rata

Virus HIV je najvjerovatnije prešao sa čimpanzi na čovjeka zbog neopreznosti izgladnjelog vojnika iz Prvog svjetskog rata, koji je bio primoran da lovi životinje kako bi preživio, rekao je kanadski mikrobiolog Jacques Pepin

Nepoznati nulti pacijent je bio dio invazije 1.600 belgijskih i francuskih vojnika, koji su sa 4.000 saboraca iz Afrike putovali iz Leopoldvillea iz belgijskog Konga do udaljene baze u Kamerunu, rekao je Pepin, koji je radio kao doktor u centralnoj Africi osamdesetih godina prošlog vijeka.

Pepin, profesor Odjeljenja za mikrobiologiju i infektivne bolesti na univerzitetu Sherbrooke u Quebecu, iznio je zanimljivu hipotezu u izdanju njegove knjige “Počeci side”.

Nulti pacijent je najvjerovatnije bio povrijeđen nakon ubijanja jedne vrste čimpanze, koja je bila inficirana sličnim virusom, koji je bio prethodnik HIV-a, a koji izaziva sidu, napisao je Pepin u članku Cambridge univerziteta.

U prvom izdanju knjige iz 2011. godine, Pepin je prvobitno rekao da je HIV prešao sa čimpanzi na ljude nakon što je povrijeđeni afrički lovac 1921. godine ubio jednu od životinja i tada se zarazio.

Pepin je zatim objasnio da je HIV nastavio da se širi po cijelom svijetu “kolonizacijom, prostitucijom i kampanjama javnog zdravlja u kojima su nedostajali uobičajeni bezbjednosni protokoli, poput zabrane dijeljenja igala”.

Međutim, u drugom izdanju, Pepin se oslanja na istraživanje u medicinskim arhivima u Africi i Evropi, sugerišući da nulti pacijent nije bio lovac, već izgladnjeli vojnik iz Prvog svjetskog rata, koji je bio primoran da lovi čimpanze zbog hrane, kada je njegov puk zapeo u zabačenoj šumi oko Moloundoua u Kamerunu i ostao bez zaliha hrane.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti