Kako možete otključati bravu bez ključa ?

Vjerovatno se svako od nas makar jednom našao u toj situaciji da je ključ od kuće/stana zaboravio u drugim farmerkama ili jakni.

brava1

Sigurno ste se tada pokušali sjetiti na najrazličitije načine ne bi li uspjeli da ipak, i bez upotrebe ključa, otvorite vrata i uđete. Evo nekoliko savjeta kako uz pomoć nekoliko različitih pomagala možete otvoriti bravu i bez ključa. Zavisno od oblika i vrste brave, zavisit će zamjena za ključ, a možete upotrijebiti francuski ključ, šarafciger, ukosnicu ili spajalicu.

1) Pronađite odgovarajući šarafciger ako ste u mogućnosti. Pazite na to da njegova matica ne bude preširoka. Treba da ona može  bez problema ući u unutrašnjost brave, a da pritom ne dodiruje ivice ključaonice. Nakon što ste pronašli šarafciger, lagano zavrćite glavu šarafcigera u pravcu kazaljke na satu kako bi okrenuli rezu u bravi i tako otključali vrata.

2) Inbus ključ prestavlja jedno od najčešće korištenih pomagala kada je u pitanju potreba za otključavanjem brava. Koristite turpiju kako bi ivice ključa smanjili u prečniku i doveli ih do one veličine koja će biti upotrebljiva. Inbus bi u prečniku trebao biti manji od prečnika ključaonice, inače će u suprotnom ostati zaglavljen u bravi te će onda biti zaista teško otvoriti bravu.

brava2

3) Ako u vašem neseseru imate turpijicu za nokte i špenadlu, onda ova dva predmeta možete upotrijebiti kao zamjenu za ključ koji nemate kod sebe. Stavite oštar dio špenadle u ključaonicu i poduprite je turpijicom za nokte kako se ne bi povrijedili. Pazite da ne budete isuviše agresivni, da ne bi prelomili špenadlu.

4) Na jedan sličan način se možete poslužiti i sa zihernadlom ukoliko je imate pri sebi. Osnova je da uvijek morate biti maksimalno skoncentrisani, jer ovo zna da bude izuzetno osjetljiv i ponekad iritirajući postupak po principu uradi sam. Ako ste bili u prilici da vidite kako brava nekada izgleda na ‘golo’ ili ako ste i vi sami postavljali neku, biće vam onda mnogo lakše da izađete na kraj sa ovim problemom. Bitno je pokrenuti mehanizam koji se nalazi u sredini brave a koji se i inače pokreće ključem, kako bi se on pokrenuo iz položaja u kojem se nalazi kada su vrata zaključana, u drugi, otključani, položaj.

Izvor: viralnodanas.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti