Još jedan: Kostur s izduženom “vanzemaljskom” lobanjom otkriven u južnoj Rusiji

Arheolozi iz Instituta za kavkasku arheologiju otkrili su čudan kostur žene za koju se pretpostavlja da je živjela između 4. i 6. vijeka blizu ruskog grada Nazrana na Kavkazu.

Pažnju je međutim, posebno privukla njena lobanja koje je bila jajajstog oblika i više ličila na filmski prikaz skeleta bića koje nije sa naše planete.

Deformisane lobanje i vratovi već su pronalaženi u grobnicama mnogih drevnih nacija kao što su Alani, Huni i Samarićani, a arheolozi smatraju da takvi ostaci pripadaju elitnim članovima tadašnjih zajednica.

Upravo ovaj čudan oblik lobanje u kojoj su dva puna reda nevjerovatno bijelih zuba, naveli su naučnike na zaključak da je riječ o plemkinji tadašnjih naroda.

Nekoliko drevnih naroda koristilo je tehnike za promjenu oblika glave i vrata. Vjeruje se da su pripadnici plemićke klase to činili kako bi naglašavali svoj status.

To su uglavnom postizali upotrebom steznika i zavoja, ili stavljanjem prstenova na glave još u dječijem uzrastu, dok je tijelo još uvijek u fazi formiranja.

Komentar: Bilo je mnogo ovakvih pronalazaka u posljednjih nekoliko godina. Pod pretpostavkom da ovo otkriće u Rusiji nije neka složena prevara, izdužena lobanja vjerovatno nije bila posljedica vještačke deformacije. Ipak se ovdje radi o prevelikoj “deformaciji”.

Izvor: kurir.rs / hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti