Je li susret s vanzemaljcima opisan u Bibliji?

Nedavni snimci neidentifikovanih letećih objekata, koje je objavila američka vojska, opet su raspirili raspravu o tome posjećuju li nas nadmoćne svemirske civilizacije. Ja s takvom tezom nemam neki načelni problem, iako sam daleko od toga da ono što smo imali prilike vidjeti na snimcima smatram konačnim dokazom.

Slažem se sa svim racionalnim ljudima da bi tu temu trebalo detaljnije istražiti i ne ostaviti je na milost i nemilost fantazerima na tragu otkačenih ideja Ericha von Dänikena. Ako nas stvarno posjećuju bića iz dalekih kosmičkih prostranstava, super, stupimo u kontakt s njima i naučimo od njih kako sebe očuvati od samouništenja.

Postajem ipak puno skeptičniji kad me neko počne uvjeravati da se susreti sa svemircima spominju još u Bibliji. Ne kažem da je i to sasvim isključeno, jedino me nisu uvjerili dosad ponuđeni argumenti.

Inžinjer tumači Bibliju

Možda najpoznatiji (ali ne i jedini) jest spominjanje vizije proroka Ezekiela u prvom poglavlju njegove knjige. Svakako savjetujem čitaocima da u pretraživač ukucaju Ezekiel 1 (ili s police uzmu Bibliju u bilo kom prijevodu) pa da tekst samostalno iščitaju.

Ideja da se tu radi o svemirskom brodu postojala je znatno prije no što je inžinjer NASA-e Josef Blumrich 1973. odlučio napisati knjigu Ezekielovi svemirski brodovi.

Blumrich je u pisanje knjige krenuo s namjerom da pobije to NLO-ovsko tumačenje prorokove vizije, ali je onda, istražujući tekst, postao čvrsto uvjeren da se tu ipak radi o opisu letjelice kakvu mi ljudi ni danas još nemamo. On je iščitavao tekst u šest različitih prijevoda, a na kraju ga je opis točka u toj viziji čak i nadahnuo na vlastiti patent takozvanog omni točka, koji ima dodatnu dimenziju rotacije.

Za razliku od šire publike, biblijski tumači bili su puno manje impresionirani Blumrichovim raščlanjivanjem biblijskog teksta. Prije nego pokažem u čemu je problem, volio bih navesti i desetljećima kasniju analizu koju je iznio Mauro Biglino, vrhunski stručnjak za hebrejski tekst Staroga zavjeta.

Kad biblijski učenjak ode na kiselinu

U svojoj knjizi pompoznog naslova Knjiga koja će zauvijek promijeniti naše ideje o Bibliji: Bogovi iz svemira Biglino – za razliku od Blumricha – ne ide u različite prijevode teksta, nego nudi izvorni biblijski tekst, onako kako je sačuvan u najpoznatijoj (masoretskoj) tradiciji.

Biglino zastupa dvije ključne teze:

1. da se ovdje ne radi o nekom posebnom psihičkom stanju proroka, koje se onda naziva vizijom – drugim riječima, Ezekiel ne halucinira, nego vidi stvarni predmet koji su i drugi mogli vidjeti.

2. da ovdje Ezekiel ne susreće Boga, kako sugerišu klasični prijevodi, nego bogove, Elohim. I onda Biglino bez ikakvog dodatka sugeriše da se tu radi o svemirskom brodu, koji potom detaljno opisuje.

Svakako da čovjeka fascinira Biglinovo poznavanje jezika, a uz to su i teme koje izlaže zanimljive široj publici pa me stoga ne čudi ni njegova popularnost. Njega najviše prihvataju čitatelji koji (kao i ja) ne vjeruju u božansko porijeklo Biblije, ali (za razliku od mene) vjeruju u temeljnu realnost opisanih događaja. Drugim riječima, Biglino misli da je ovdje Ezekiel – autor o kojem mi ne znamo gotovo ništa – iznio svoje autentično iskustvo, koje je on protumačio u skladu sa svojim religijskim uvjerenjima, a koje ne govori ni o kakvom bliskom susretu treće vrste s Jahvom, nego sa svemircima.

Kraj čarolije

Onome ko bolje poznaje biblijsku simboliku odmah upada u oči da Ezekiel vidi četiri bića, svako s po četiri lica – što upućuje na slične vizije proroka Daniela o svjetskim carstvima. Ako ko želi misliti da tu nema nikakve simbolike, nego da stvarno vanzemaljci imaju lica koja su s jedne strane ljudska, s druge lavlja, s treće volovska, a s četvrte orlovska – neka mu je sa srećom.

Magija potpuno nestaje onoga trenutka kad krenete čitati Ezekiela do kraja njegove priče – jer ona ne završava u prvom, nego tek pred kraj trećeg poglavlja. Vi biste od svemiraca očekivali neke velike poruke o tajnama svemira ili njihove tehnologije, ali ono što oni kaži tada mogao je skovati i jedan običan sveštenik tog vremena. U najkraćem, ako ne želite čitati još cijelo poglavlje i po, Izraelci nisu vjerni svom Bogu i neće se promijeniti nikakvim nagovaranjem. Uostalom, sami pročitajte tekst i vidite je li u vrijeme odlaska Izraelaca u babilonsko ropstvo prorok Ezekiel imao susret s gostima iz svemira, zabrinutim za odnose Jevreja s Jahvom.

Idemo sad ozbiljno

Da ne spominjem koliko je tek krhko i naivno Biglinovo uvjeravanje da Biblija zapravo govori o gostima s misterioznog planeta Nibiru, o kojemu – prema vrlo amaterskom tumačenju Zecharia Sitchina – govore i sumerski spisi. Priča o planeti smještenoj daleko iza Neptuna, s vrlo izduženom elipsastom putanjom, na kojoj bi postojao ne samo život nego i civilizacija puno naprednija od naše, može samo nasmijati čak i amaterskog poznavatelja astronomije.

Još jednom – stvarno bih volio da se neko ozbiljnije pozabavi fenomenom NLO-a, da to više ne bude samo predmetom dječje mašte ili šarlatanskih naklapanja. Sama veličina svemira i sve ono što znamo o mogućnosti postojanja planeta poput naše Zemlje (kojih bi već u našoj galaksiji moglo biti na milione), dovoljno govori o mogućnosti vanzemaljskog života, pa i civilizacija.

Ali bi bilo dobro da u istraživanje te tematike krenemo sa svim našim naučnim i tehnološkim dostignućima, ne obazirući se na sumnjiva tumačenja antičkih legendi i mitova.

Autor: Željko Porobija

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti