Izuzetno otkriće: U Jerusalemu pronađene ručne granate stare 1000 godina, korištene za vrijeme Krstaških ratova

Prema najovijoj studiji – keramičke posude iz XI i XII vijeka pronađene u Jerusalemu, možda su bile prve ručne granate koje su korištene prilikom opsada ovog grada.

Arheološkim artefaktima zaobljenog izgleda, sa osnovom nalik na konus koji popunjavaju mnogobrojne police muzeja širom svijeta, pripisuju se sa različite funkcije i načini korištenja.

Njihova raznovrsna upotreba je dobro dokumentovana, a nova analiza, potkrijepljena sa više dokaza, potvrđuje još jednu funkciju ovih posuda. Nošenje eksploziva!

Tokom najnovijeg ispitivanja naučnici su istraživali četiri keramičke posude pronađene na lokaciji “Jermenske bašte” kod zidina Starog grada Jerusalema. Stručnjaci su detaljno proučavali i ostatke koji se nalaze u njima. Analize su otkrile da se u jednoj posudi nalazi materija koja se koristila kao eksploziv.

“Ovo istraživanje je dokazalo raznovrsnost upotrebe ovih jedinstvenih keramičkih posuda. To sada uključuje i njihovu upotrebu kao eksplozivnih naprava”, kaže molekularni arheolog Sarnej Mejtson sa Univerziteta Grifit u Australiji. “Ove posude su opisane za vrijeme krstaških ratova kao granate koje su bacane na uporišta krstaša, proizvodeći glasne zvukove i blistavu svjetlost.”

Nizom hemijskih testova, istraživači su otkrili da tri posude najvjerovatnije sadrže ostatke ulja, mirisa i lijekova, što se poklapa sa očekivanjima naučnika, kada su ovakave posude u pitanju.

Četvrta posuda – kameni lonac sa veoma debelim zidovima i bez ukrasa – sadržao je ostatke koji su ukazivali na mogućnost skladištenja hemikalija ili hemijskog eksploziva. Sumpor je bio jedan od sastojaka, zajedno sa živom i magnezijumom, pronađen u većim količinama nego u drugim posudama i okolnom zemljištu.

Prethodna istraživanja su sugerisala da su lonci poput ove četvrte posude, možda sadržali barut, izmišljen u Kini tokom 9. vijeka. Međutim, tim koji stoji iza nove studije misli da hemijska mješavina ukazuje na drugačiju vrstu eksploziva.

“Ovo istraživanje je pokazalo da nije riječ o barutu i ​​vjerovatno se radi o eksplozivnom materijalu koji je bio lokalni izum”, kaže Mejtson.

Istraživači ne isključuju druge potencijalne načine na koji je upotrebljavana četvrta posuda: možda kao izvor goriva za lampu ili posuda čuvanje za ulja, jer je otkriveno prisustvo masnih kiselina.

Naučnici smatraju da je hipoteza o granati “vrijedna daljeg razmatranja”, i to ne samo zbog oblika, veličine i debljine posude, već i zbog istorijskih izvještaja o bitkama, uključujući opsadu Jerusalema 1187. godine. U opisima se spominje upotreba oružja sličnog ručnim bombama, a otkriveni artefakti su zaista slični navedenom.

Ovaj nalaz je još jedan dio slagalice za istraživače koji izučavaju na koji način su prije hiljadu godina vođeni ratovi.

Ono što ostaje neizvjesno je – od čega su se tačno sastojale ove srednjovjekovne ručne bombe. Naučnici su predložili da je to mogla biti mješavina poznata kao grčka vatra, ali njen tačan recept niko ne zna.

“Nova istraživanja ovih posuda i njihovog eksplozivnog sadržaja omogućiće nam da razumijemo tehnologiju srednjovjekovnog perioda i istoriju eksplozivnog oružja u istočnom Mediteranu”, ističe Mejtson.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS One.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti