Izgubljeni kraljevski grad Natounija vjerovatno je otkriven u Iraku (FOTO)

Arheolozi vjeruju da su u današnjem Iraku otkrili davno izgubljeni grad Natouniju, na osnovu otkrića reljefa isklesanog u stijeni koji prikazuje kralja Partskog carstva.

Uporište poznato i pod imenom Rabana-Merkuli je bilo dio Partskog kraljevstva u periodu od 247. godine p.n.e. do 224. godine n.e. Tokom istorije, ostalo je zabilježeno kako su Parćani bili neprijatelji Rimskog carstva i vodili nekoliko ratova protiv njih tokom više od 250 godina. Danas, najnovija istraživanja sugerišu da je tvrđava bila regionalni centar.

Međunarodni tim arheologa objavio je da se reljef sa prikazom vladara Adijabenskog kraljevstva – koje je pripadalo Partskom carstvu, nalazi na ulazu u naselju koje je smješteno u podnožju planine Piramagruna.

Autor studije i arheolog sa Univerziteta u Heidelbergu Michael Braun, saopštio je kako je tim došao do zaključka na osnovu odjeće sa figure koja je isklesana u stijeni. Interesantan podatak je i mjesto na kome je reljef uklesan – ulaz u naselje, a koji govori o jednoj vrsti političke propagande koja jasno naglašava kome građevina pripada. Prije ovog nalaza, jedini dokaz o postojanju Natounije su bili novčići datirani u 1. vijek n.e.

Fotografija (vrh) planine Piramagrun, s naglaskom na naselja Rabana i Merquly, i topografija (dno) Rabana-Merquly

“Veoma specifičan dokaz koji je upućivao na grad Natouniju potiče sa natpisa na novčićima koji su otkriveni na drugoj lokaciji, a koji spominju ‘Kapros’, što je današnja rijeka Donji Zab”, rekao je Braun.

Pored otkrivenog reljefa koji možda prikazuje kralja Natounisara za koga se vjeruje da je bio osnivač spomenutog grada, istraživači su koristili i bespilotne letelice za istraživanje utvrđenja kao i dva obližnja naselja Rabana i Merkuli – po kojima je tvrđava naknadno dobila ime.

Ovdje vidimo (A) Rabana ‘svetište’; (B) stubište na gradilištu; (C) željezni vrhovi strijela; (D) oltar (vaga = 1 metar).

Rezultati pretrage govore da je Rabana-Merkuli najveće mjesto u regionu koje pripada partskom periodu i koja ima prikaze kraljevske ikonografije, stoga predstavlja najboljeg kandidata za nekadašnji izgubljeni grad Natouniju. Međutim, čini se da su Parti napustili tvrđavu relativno brzo nakon što je izgrađena. Jer većina građevina potiče iz samo jedne faze, tako da ona najvjerovatnije nije korištena duže od 100 godina.

(A) reljef na stijeni Merquly; (B) reljef stijene Rabana; (C) kip iz Hatre kralja Attalosa od Adiabene

Braun i njegov tim takođe su pronašli veliki vodopad u dolini, koji su nazvali “sezonskim fenomenom”, jer se pojavljuje tek poslije jake kiše. Pretpostavka je da je imao određeni vjerski značaj, jer je u blizini otkriven i manji oltar uklesan u kamenu koji je vjerovatno bio namijenjen za paljenje vatre, što kako istraživači tvrde asocira na sveto mjesto koje je nekada bilo posvećeno iranskoj boginji vode Anahitu.

Naličje kovanice Natounije

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti