Izgubljeni kontinent Kumari Kandam

Većina ljudi je upoznata sa pričom o Atlantidi, legendarnom potonulom gradu kog je opisao još drevni grčki filozof Platon.

Do dana današnjeg, još uvijek su podijeljena mišljenja da li ova priča treba da se shvati bukvalno ili da se uzme samo kao priča o moralu.

Na potkontinentu Indije postoji slična priča, iako je vjerovatno manje poznata nego priča o Atlantidi. Riječ je o “izgubljenom kontinentu Lemurije”, često povezivanim sa legendom o Kumari Kandamu od strane onih koji govore tamilskim jezikom.

Termin Lemurija vodi porijeklo iz druge polovine 19. vijeka. Engleski zoolog Philip Sclater je bio zbunjen prisustvom fosila lemura na Madagaskaru i u Indiji, ali ne u kopnenoj Africi i na Bliskom istoku.

Tako je on u svom članku 1864. godine pod nazivom “Sisari Madagaskara” predstavio teoriju da su Madagaskar i Indija nekada bili dio većeg kontinenta, nazvavši taj kontinent “Lemurija”. Sclaterova teorija je bila prihvaćena od strane naučne zajednice tog vremena kao objašnjenje kako su lemuri mogli migrirati u davna vremena sa Madagaskara u Indiju i obrnuto.

Međutim, sa pojavom modernih koncepata o privlačenju kontinenata i tektonskih ploča, njegova teorija više nije bila održiva.

Ipak, ideja o izgubljenom kontinentu nije zamrla i neki i dalje vjeruju da je Lemurija bila stvaran kontinent koji je postojao u prošlosti.

Jedna takva grupa su Tamilski nacionalisti. Kod njih se termin Kumari Kandam prvi put pojavljuje u 15. vijeku. Ipak, priče o drevnoj zemlji potopljenoj usred Indijskog okeana su evidentirane i u mnogim ranijim tamilskim književnim djelima. Prema pričama, postojao je dio zemlje kojom su nekada vladali kraljevi Pandiana a koju je progutalo more.

Priče o Lemuriji su stigle u kolonijalnu Indiju koja je tada prolazila kroz period u kojem je folklor počeo da se prožima kroz istorijska saznanja kao činjenice. Kao rezultat toga, Lemurija je brzo izjednačena sa Kumari Kandamom.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti