Izgleda poput vanzemaljskog broda: Misteriozno nebesko tijelo zabrinjava naučnike

Naučnici su zbunjeni porijeklom tajanstvenog svemirskog tijela poznatog kao Oumuamua ili “glasnik izdaleka koji stiže prvi”.

Kako piše Independent, istraživači su pokušali saznati je li predmet uopće prirodnog porijekla ili je riječ o prikrivenoj svemirskoj letjelica koja je istraživala naš Sunčev sistem.

Svjetski stručnjaci kažu kako su sigurni da stijena nije vanzemaljski brod, ali ništa drugo ne mogu reći sa sigurnošću o tajanstvenoj stijeni.

Priznali su da su još uvijek zbunjeni o tome kako je stijena mogla nastati ili kojim je čudnim putem došla u naš Sunčev sistem.

Oumuamua je prvi put uočena u oktobru 2017. godine i brzo je identificirana kao prvi međuzvjezdani objekt koji je ikada uočen da je ušao u naš Sunčev sistem. Istraživači su se požurili saznati više o tom objektu prije nego što je nestao s vidika za samo nekoliko sedmica.

“Nikada nismo vidjeli ništa slično Oumuamui u našem Sunčevom sistemu. To je doista misterija još uvijek”, rekao je Matthew Knight, naučni saradnik na Odsjeku za astronomiju Univerziteta Maryland, koji je pomogao voditi istraživanje.

Naime, stijena se kretala kroz Sunčev sistem na potpuno neočekivan način, misteriozno ubrzavajući dok je letjela kroz svemir.

Nije bilo očiglednog objašnjenja zašto je to tako.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti