Izgleda kao vulkan, ali riječ je o piramidi: Kakvi su se rituali održavali na ovome tajanstvenom mjestu? (VIDEO)

Otkako je, šezdesetih godina prošlog vijeka, otkrivena na peruanskom lokalitetu Nepeña Valley, misteriozna građevina El Volcán ne prestaje golicati maštu javnosti i poticati naučnike na dodatna istraživanja

Ova drevna piramida ime duguje činjenici da je oblikovana poput vulkana: riječ je o humku visokom gotovo šesnaest metara, na čijem se vrhu, iz vazdušne perspektive, može vidjeti svojevrstan krater. Prije nekoliko godina, grupa arheologa iskopala je rupu kroz taj “krater” te pronašla ruševno stepenište koje je vodilo do prostrane prostorije.

Ondje, u podnožju, naučnici su nabasali na ostatke uglja i školjki, zaključivši kako su ljudi na tome mjestu palili vatru. Radiokarbonskim datiranjem otkriveno je da ognjište datira iz 16. vijeka. To, čini se, nije slučajnost. Arheolozi, naime, vjeruju da je s ovog mjesta bilo moguće posmatrati četiri potpune pomrčine Sunca – 1521., 1538., 1539., i 1543. godine.

Novija istraživanja naučnike su uputila na zaključak kako su se na tom mjestu održavali vjerski rituali, koji su bili dio kulta Sunca. Pretpostavljaju da je piramida nastala između 900. i 200. godine prije nove ere, obzirom da su se u to vrijeme počela podizati impresivna obredna zdanja. Zašto je ovo napravljeno baš u obliku vulkana, stručnjaci nisu uspjeli rasvijetliti – u tom području, naime, nema prirodnih vulkana koji su drevnim graditeljima mogli poslužiti kao model.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti