ISTRAŽIVAČI ZBUNJENI: Pronašli nanotehnologiju na predmetima napravljenim prije 1.600 godina

Prema naučnicima, nanotehnologija je prvi put otkrivena u starom Rimu prije skoro 1.700 godina i nije jedna od mnogih savremenih tehnologija koje se pripisuju našem sofisticiranom društvu

Pehar koji je proizveden negdje između 290. i 325. godine je krajnji dokaz da su drevne kulture koristile naprednu tehnologiju prije više hiljada godina.

Nanotehnologija je vjerovatno jedna od najvećih prekretnica u posljednjih nekoliko decenija. Ova tehnološka eksplozija je omogućila modernom čovjeku da radi sa sistemima između stotinu i milijardu puta manjim od jednog metra gdje materijali dobijaju određene osobine. Međutim, početak nanotehnologije datira od prije najmanje 1.700 godina.

Gdje je dokaz? Pa, relikvija koja datira još iz doba Rimskog carstva, poznata kao “Likurgova kupa” izgleda da pokazuje da su rimske zanatlije znale za nanotehnologiju prije 1.600 godina. Likurgova kupa je izvanredan prikaz ove drevne tehnologije.

Smatra se da je Likurgova kupa među tehnički najsofisticiranijim staklenim predmetima proizvedenim prije modernog doba.

Stručnjaci čvrsto vjeruju da je pehar, koji je proizveden između 290. i 325. godine, krajnji dokaz koji pokazuje koliko su genijalni zaista bili drevni majstori.

Slike malih staklenih skulptura prikazane na peharu predstavljaju scene smrti kralja Likurga. Iako se čini da je neprozirno zelen, kada je svjetlo postavljeno iza njega, postaje transparetno crven; efekat je postignut umetanjem sitnih čestica zlata i srebra u staklo.

Testovi otkrili interesantne rezultate

Kada su britanski istraživači ispitali fragmente kroz mikroskop, otkrili su da je prečnik na koji su čestice metala smanjene bio 50 nanometara, to jest, ekvivalent hiljaditom dijelu zrna soli.

Čak i trenutno ovo je teško postići, što bi značilo ogroman razvoj apsolutno nepoznat vremenu iz kojeg dolazi.

Osim toga, stručnjaci ukazuju na to da “tačna mješavina” plemenitih metala u sastavu predmeta ukazuje da su stari Rimljani tačno znali šta rade.

Od 1958. godine se Likurgova kupa čuva u Britanskom muzeju.

Drevna nanotehnologija koja zapravo radi

Ali kako? Pa, kada svjetlost padne na kupu, elektroni koji pripadaju metalnim pjegama imaju tendenciju da vibriraju na način koji mijenja boju u zavisnosti od pozicije posmatrača.

Gang Logan Liu, inžinjer sa Univerziteta u Ilinoisu, je rekao: “Rimljani su znali kako da naprave i koriste nanočestice za predivnu umjetnost.”

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti