Istorija STAKLENE HARMONIKE – NAJOPASNIJEG muzičkog instrumenta na svijetu

Da, i nešto takvo postoji – najopasniji muzički instrument na svijetu i zove se “staklena harmonika”

Svi znamo Benjamina Franklina kao, pisca, naučnika i filozofa, kao i pronalazača gromobrana, bifokala i Franklinove peći.

Kao čovjek mnogih talenata, svirao je i razne instrumente, uključujući gitaru, harfu, violu da gambu, i svoj sopstveni muzički izum, jednu staklenu harmoniku.

Godine 1761. Franklin je prisustvovao koncertu u Londonu gdje je vodeći muzičar “svirao” na setu čaša za vino “naštimanih” s vodom. Dok je Franklin mislio da je to jedinstven, prelijep zvuk, palo mu je na pamet da sam instrument nije toliko funkcionalan.

Odlučio je da preuzme stvari u svoje ruke i stvori još jednu, napredniju verziju ovog instrumenta pod nazivom “staklena harmonika” – naziv koji potiče od grčke riječi za harmoniju.

Kako to radi “staklena harmonika”

Staklena harmonika je bila gvozdena šipka sa rotirajućim staklenim činijama, koje su se uklapale jedna u drugu, pričvršćene plutom. Različite veličine činija omogućile su im da vibriraju na različitim visinama koje se koriste u zapadnoj skali. Franklin je označio svaku posudu bojama kako bi predstavljala različite note, što omogućava da se prevaziđu jednostavne note i da se ugrade i različiti akordi i melodije.

Štap je bio pričvršćen za točak, koji se ručno okretao nožnom pedalom. Muzičar bi umočio svoje prste u vodu i dodirivao ivicu svake činije dok bi se ona okretala.

Ovaj pronalazak je brzo izazvao ‘talasanje’, i prije nego što je on to shvatio, Franklinov izum su profesionalno počele koristiti u ono vrijeme muzičke legende poput Beethovena i Mozarta. Franklinova harmonika je postajala prava ikona muzičkog svijeta … sve dok nije počela da izaziva “poremećaje” u umovima i tijelima izvođača i njihove publike.

Franklinova namjera sa harmonikom je bila da pruži umirujuću, prelijepu muziku koja oponaša onu iz čaša sa vodom. Ali, nažalost, stvari su krenule kako ne treba …

U skladu sa svojim današnjim nadimkom, “najsmrtonosniji instrument na svijetu”, Franklinova staklena harmonika je navodno počela da ubija ljude. Složenost harmonike je previše stimulisala mozak, što je na kraju izazivalo vrtoglavicu, nervozu, halucinacije i grčeve među izvođačima.

Godine 1808. umrla je njemačka sviračica staklene harmonike Marianne Kirchgessner, a mnogi su njenu smrt pripisali sablasnim tonovima Franklinove harmonike. To nije postalo problem samo za muzičare, već i za slušaoce. Takođe jedno malo dijete u Njemačkoj je umrlo tokom izvođenja muzike na staklenoj harmonici, što je dovelo do toga da su neki gradovi zauvijek zabranili instrument.

A što se tiče svirača harmonike, takođe se vjerovalo da su muzičari, zbog stalnog dodirivanja boje kojom se označavala boja svake činije, veoma razboljeli od trovanja olovom.

Osim fizičkog danka koji je instrument navodno uzeo od svirača i slušalaca, neki su takođe vjerovali da visoki zvuk priziva duhove mrtvih – da harmonika ima magične moći i da u nekim slučajevima, izluđuje pojedince. Prijavljeno je da je čak i navelo neke slušaoce ovog najopasniejg instrumenta na svijetu da počine samoubistvo

Gdje su nestale sve harmonike?

Srećom, nijedna od ovih bizarnih tvrdnji o ‘harmonici ubici’ nikada nije dokazana. U stvari, Benjamin Franklin je odlučio da ignoriše većinu njih i nastavio da svira staklenu harmoniku sve dok nije umro 1790. godine.

Tada je već postojalo oko 5.000 staklenih harmonika. Franklin nikada nije zaradio novac od svog pronalaska, niti je patentirao ideju. Iako još uvijek postoje brojni primjerci, do 1830-ih godina staklena harmonika je postala stvar prošlosti.

Postoji nekoliko muzičara koji danas sviraju instrument, kao što je Dennis James. Ako ste dovoljno hrabri, poslušajte ga dok svira jednu od Mozartovih kompozicija za staklenu harmoniku!

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti