Istorija jedne riječi: Kako je nastao termin “mafija”?

Riječ “mafija” je vjerovatno jedan od najzagonetnijih termina koji se provlači kroz sve svjetske jezike, a o njenom porijeklu ima više teorija koje uključuju i istorijske zaplete …

Obzirom da je nemoguće precizno datirati vrijeme, nastanak ili tačno porijeklo riječi mafija, kroz istoriju su se razvile teorije i teorije koje pokušavaju “osvjetliti” ove nedoumice.

Evo nekih od njih:

1. Prema jednoj teoriji, riječ mafija ima arapske korijene. Arapi su vladali Sicilijom od 9. do 11. vijeka, pa je moguće da je reč nastala iz arapske riječi “mafias”, koja znači “hvalisati se” ili “razmetati se”. Ova teorija je zasnovana i na činjenici da su riječ mafija u 19. vijeku Sicilijanci koristili da označe nasilnike i arogantne ljude.

2. Druga teorija kaže da “mafija” dolazi od sicilijanskog izraza “mafiusu”, što znači “ponizan” ili “skroman”. Ova teorija sugeriše da se riječ “mafija” prvobitno koristila za opisivanje onih koji su se protivili vlasti i oligarhijama te su se zalagali za pravdu i jednakost. S vremenom su takvi pojedinci postali poznati po svojim tajnim društvima i organizacijama.

3. Prema nekima riječ je nastala od akronima M.A.F.I.A. “Morte alla Francia Italia anela!” (Smrt Francuskoj, Italija žudi!), koji je bio slogan sicilijanskih pobunjenika protiv francuske okupacije u 15. i 16. vijeku. Od prvih slova ovog slogana je navodno formirana riječ “mafi(j)a”.

4. Četvrta teorija kaže da je riječ nastala od sicilijanskog pridjeva mafiusu, koji je označavao osobu koja je bila izopštena, velika, nasilna, gruba, smjela ili hrabra. Pridjev mafiusa je korišten za ženu koja je bila izazovna, lijepa i ponosna. Riječ je imala pozitivnu konotaciju i ukazivala je na karakteristiku koja pravi razliku.

5. Peta teorija nastanak “mafije” veže za dramu iz 1863. godine, koju su napisali Giuseppe Rizzotto i Gaspare Mosca, pod uticajem bivšeg osuđenika Giacomo D’Angela. Predstava se zvala “I mafiusi di la Vicaria” (Mafiozi iz Vikarije) a radnja je smještena u zatvoru u Palermu, gdje su se sukobili različiti kriminalci. Riječ mafija je korištena za označavanje tajnog društva koje je štitilo svoje članove od nasilja i ucjena drugih zatvorenika. Predstava je bila veoma uspješna i proširila je upotrebu riječi mafija u javnosti.

Nijedna od ovih teorija nije potpuno dokazana ili opovrgnuta, tako da porijeklo riječi i dalje ostaje misteriozno i intrigantno.

Da napomenemo, da sama riječ “mafija” nije bila sinonim za organizovani kriminal na Siciliji sve do kasnijeg perioda. Pravi uspon mafije kao moćne organizacije počeo je u drugoj polovini 19. vijeka, kada su se formirale brojne “kriminalne porodice” koje su kontrolisale različite oblasti. Mafija je postepeno razvijala svoju hijerarhiju, kodeks časti i uspostavila stroga pravila koja su njenim članovima zabranjivala saradnju s vlastima i otkrivanje tajni organizacije.

Ključna karakteristika mafije bila je njena sposobnost da kontroliše različite segmente društva, uključujući i političke i ekonomske institucije. Mafija je često djelovala u sjenci, koristeći zastrašivanje i nasilje kako bi očuvala svoju moć.

Moć mafije dostigla je vrhunac u prvoj polovini 20. vijeka, kada je postala globalna pojava s vezama širom svijeta. Danas, riječ “mafija” se koristi da opiše bilo koju organizovanu zločinačku organizaciju.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti