BIZARNO OTKRIĆE STRUČNJAKA: Mrtvi ipak ne miruju! Naučnici otkrili čudna pomjeranja i pokrete!

Korištene su specijalne kamere.

death

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da mrtvi izgleda ipak ne počivaju ‘u miru’.

Više od 12 mjeseci nakon smrti, telo se “prilično” pomjera. Ovo otkriće moglo bi da bude od izuzetnog značaja za forenzičke stručnjake.

Istraživači australijskog centra za dekompozicione procese došli su do tog zaključka koristeći specijalne kamere koje bilježe materijal tokom dužeg perioda (time-lapse) da bi snimili dekompoziciju tijela.

Već 17 mjeseci kamere prave fotografije na svakih 30 minuta cijelog dana, ali ne i noći. Tokom čitavog perioda tijela su nastavila da se pomjeraju.

– Utvrdili smo da se ruke pomjeraju toliko da ukoliko su na početku bile pripijene uz tijelo pokojnika, kasnije su odmaknute primjetno – objasnila je Alison Wilson sa Univerziteta Centralnog Queenslanda.

Nešto post mortem pomjeranja se očekuje tokom početnog stadijuma dekompozicionog procesa, objašnjava ona, ali činjenica da se to nastavilo tokom čitavog perioda je veoma iznenađujuća.

– Vjerujemo da pomjeranje može da se objasni dekompozicijom jer se tijelo mumificira i ligamenti se isušuju – navodi Wilson dodajući da to može da bude izuzetno korisno kod nerazjašnjenih ubistava, to jest slučajeva smrti.

Otkriće bi moglo da promijeni način na koji naučnici analizirajući tumače ono što su zatekli na mjestu zločina, naročito kada je tijelo ubijenog pronađeno nakon nekog vremena.

Do sada su, ukoliko ne postoje dokazi da je tijelo pomjerano, bilo da su to učinile životinje ili čovjek, forenzičari polazili od pretpostavke da je zatečen položaj tijela, položaj u vrijeme smrti.

Budući da je ovo prvo istraživanje u kojem je korišten time-lapse metod za istraživanje dekompozicije ljudskih ostataka, to je i prvi dokaz da pretpostavka o poziciji tijela u vrijeme smrti nije nužno tačna.

Studija o otkriću da su “tijela živahnija” nego što se mislilo tek treba da bude objavljena, ali se sažetak i članak mogu naći na sajtu Science Direct.com

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti