Snimljeno još 6 signala iz istog izvora u svemiru – je li riječ o vanzemaljcima?

Još šest kratkih udara radijske energije (Fast Radio Bursts, FRB), od kojih svaki traje samo nekoliko milisekundi, erumpiralo je iz jednog fenomena izvan naše galaksije, otkriva novi rad objavljen prije jedne sedmice u Astrophysical Journalu.

Kako prenosi Science News, ovo otkriće slijedi 11 prethodno zabilježenih udara radijskih signala iz iste lokacije. Dosad je sve zajedno iz ovog izvora zabilježenog 17 ovih udara. Posljednje udare zabilježili su naučnici Univerziteta McGill u Montrealu predvođeni Paulom Scholzom koristeći teleskop Green Bank u Zapadnoj Virginiji u SAD-u te posmatračnicu Arecibo u Portoriku.

signal1

Naučnici nisu sigurni šta je uzrok ovih udara. Međutim, činjenica da i novi signali, kao prethodni, dolaze iz istog izvora, sazviježđa Kočijaš, koje je oko 3 milijarde svjetlosnih godina udaljeno od nas, upućuje na to da izvor tih signala nije jednokratni destruktivni događaj, poput neke eksplozije. Naučnici smatraju da je mogući uzrok bljesak mlade neuronske zvijezde, a neki nagađaju i o mogućnosti da je riječ o signalnima vanzemaljskog života. Kada su valovi zabilježeni prošli put, astronomi su se obratili SETI-ju (Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) kako bi proučili je li riječ o poruci vanzemaljaca.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti