Istinita priča o dva ukleta dragulja: Svako ko ih je posjedovao dočekao bi misterioznu smrt

Tokom vijekova ljudi su vodili krvave bitke i čak su rizikovali živote kako bi posjedovali lijepe i rijetke dragulje koji su im donijeli veliko bogatstvo

Ko može da odoli briljantnom zelenom safiru ili svjetlucavom dijamantu, savršeno isječenom da odražava sve dugine boje? Pa, sljedeći dragulji su neodoljivo lijepi, ali smrtonosni i sigurno imaju priču koja će vas zainteresovati.

Najpoznatiji slučaj misterioznog dragulja je “The Hope Diamond” slučaj. Otkako je ukraden sa hinduističke statue 1600-ih, kao da je proklinjao sudbinu svih koji su došli u njegov posjed.

Može li se prokletstvo prekinuti?

Godine 1911. jedna žena, gospođa Evalin McLean kupila je dijamant od Cartiera nakon vlastitih tvrdnji da je sposobna da skine prokletstvo koje sa sobom nosi dragulj. Njeni napori su, međutim, bili uzaludni, a njena vlastita porodica postala je žrtva dijamantske moćne zlonamjerne sile. Njen sin je poginuo u automobilskoj nesreći, kćerka je umrla od predoziranja, a muž je na kraju umro u sanatorijumu nakon što ju je ostavio zbog druge žene. Što se tiče trenutnog boravišta dijamanta, on je sada zaključan i izložen u instituciji Smithsonian, i od tada nema više tragedija; čini se kao da je njegova vladavina terora konačno (ili bar za sada) završena.

Prokletstvo crnog orlovskog dijamanta

Pogled na ovaj dijamant je poput zurenja u ponor, a svi oni koji su ga posjedovali na kraju su uronili u tamu još crnju od kamena. Ovaj dijamant poznat i pod nazivom “Eye of Lord Brahma” je ukraden iz oka statue hinduističkog boga Brahme. Mnogi vjeruju, kao u slučaju “The Hope Diamond”, da je upravo zbog toga dijamant bio proklet. U ovom slučaju, međutim, svi oni koji su ga posjedovali dočekali bi kraj izvršivši samoubistvo.

Dijamant je u SAD 1932. godine donio J.V. Paris, koji je na kraju skočio u smrt sa njujorškog nebodera. Nakon toga, bio je u vlasništvu dvije ruske princeze koje su skočile u smrt sa zgrade u Rimu u razmaku od samo nekoliko mjeseci. Nakon niza samoubistava, draguljar je dijamant presjekao na tri različita dijela, jer se smatralo da će to prekinuti kletvu. Ovo je sigurno funkcionisalo, jer od tada nije bilo vijesti o samoubistvima novih vlasnika.

Izvor: alo.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti