In memoriam: Umro je snagator Bud Spencer (1929-2016)

Carlo Pedersoli, poznatiji pod umjetničkim imenom Bud Spencer, umro je u 87. godini života, potvrdila je to njegova porodica preko njegove službene Facebook stranice.

Spencer je bio jedan od najomiljenijih filmskih snagatora starijih generacija, glumeći u dvadesetak akcijskih komedija sa svojim prijateljem i partnerom Terenceom Hillom. Dvojac je režirao, producirao i glumio u više od dvadeset filmova.

bud3

Bud je rođen u 31. oktobra 1929. godine u Napulju, a od najmlađih dana bio je posvećen profesionalnom plivanju u kojem je ostvario velike uspjehe. Bio je prvi Talijan koji je isplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od minute. Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u istoj disciplini, a godinu dana kasnije sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Helsinkiju. Igrao je i vaterpolo, a njegova karijera završila je 1957. godine.

Osim sporta te prava kojeg je diplomirao, zanimala ga je i gluma. Prvu ulogu ostvario je 1950. u talijanskoj komediji ‘Quel fantasma di mio marito’. Tek nakon što je upoznao Terencea Hilla na setu ‘Hannibala’ 1959. godina, njegova filmska karijere dobila je ‘krila’.

bud2

Prvi film u kojem ga je primjetila svjetska publika bio je spaghetti western ‘God Forgives … I Don’t’ 1967. godine.

Osim što su on i Terence ‘rasturali’ u filmovima, Bud je bio čovjek od akcije i u privatnom životu. Imao je dozvolu za upravljanje komercijalnim avionima i helikopterima. Uživao je i u stvaranju inovacija, stoga je registrovao i nekoliko patenata.

Nakon što mu je popularnost pala, odlučio se posvetiti još jednoj novoj disciplini – politici.

– Sve sam u životu radio, samo tri stvari nisam bio – baletan, džokej i političar. Prva dva posla ne dolaze u obzir, pa ću se baciti u politiku – kazao je Bud 2005. godine kada se učlanio u Berlusconijevu stranku Forza Italia u kojoj je bio savjetnik za regiju.

Spencer je imao troje djece s Mariom Amatom s kojom se oženio 1960. godine.

Izvor:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti