POSLJEDNJI SOVJETSKI DRŽAVLJANIN: Kosmonaut kojeg su 1991. ‘zaboravili’ u svemiru (VIDEO)

Sergej Krikaljov je s 311 dana, odnosno 10 mjeseci provedenih u svemiru, postavio svjetski rekord u dužini boravka izvan Zemlje

Većina djece koja žele postati kosmonauti, zamišljaju kako je divno lebdjeti u svemiru. I ne vide problem ako se to svemirsko putovanje oduži, pogotovo ako su odrasli na seriji ‘Zvjezdane staze’. Upravo to se dogodilo ruskom kosmonautu, ali zbog bizarnog razloga, mogli bismo reći administracije.

Inžinjer Sergej Konstantinovič Krikaljov, koji se odmah poslije završenog studija zaposlio u ruskom konglomeratu Energija, već 1985. godine, sa samo 27 godina, ostvario je svoj san i postao kosmonaut.

U svoju prvu misiju na svemirsku stanicu Mir, prvi stalni objekt u Svemiru napravljen ljudskom rukom poletio je tri godine nakon toga. Na stanici Mir ostao je 151 dan, nakon čega se vratio na Zemlju.

Njegova druga misija oborila je sve rekorde. Kad bilo ko od ljudi kaže “Zaglavio sam na poslu”, to sigurno ne znači da se nije mogao spustiti na svoju planetu. Ali upravo to se dogodilo Krikaljovom.

Poletio je u vrijeme postojanja SSSR-a, kosmodrom s kojeg je poletio bio je u granicama te države. Grad u kojem je živio zvao se Lenjingrad. Imao je dobru platu, kada je uzletio tih 600 rubalja bilo je jedno od boljih primanja u zemlji, a kada se vratio taj iznos nije bio ni pola iznosa plate vozača autobusa.

Na stanici je radio kao inžinjer što znači da je radio na održavanju stanice i instalirao nove instrumente. Prvo je bilo planirano da se vrati nakon dva mjeseca, ali pristao je ostati i duže. U julu 1991. trebao je doći novi inžinjer, ali je zbog nedostatka sredstava smanjen broj letova. Pristao je ostati do oktobra.

KGB i tvrdolinijaši iz partijskog i vojnog vrha u avgustu su pokušali puč protiv posljednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova. “Za nas kosmonaute to je bilo sasvim neočekivano. Nismo shvatali šta se događa. U razgovorima smo pokušavali da predvidimo kako će to uticati na naše osvajanje svemira”, prisjećao se kasnije Krikaljov.

Rečeno mu je da nema novca za njegov povratak. Mjesec dana kasnije država je ponovo od njega zatražila da se “još malo zadrži u svemiru”. To mu je, opet, ponovljeno i sljedećeg mjeseca. I tako je ‘zaglavio’ na stanici.

“Oni su znali da to za mene i za moje zdravlje nije bilo lako. Ali država je bila u teškoj situaciji, i državni prioritet je bio uštediti novac”, govorio je Krikaljov u intervjuu za Discover Magazine.

Ostali članovi posade su se vraćali na Zemlju, a samo se Sergej kao jedini inžinjer nije se mogao vratiti, piše Russia Beyond. Njegov odlazak sa svemirske stanice ‘Mir’ bi značio da se njen rad potpuno zaustavlja, jer drugog inžinjera na stanici nije bilo.

Sergej Krikaljov je s 311 dana, odnosno 10 mjeseci provedenih u svemiru, postavio svjetski rekord u dužini boravka izvan Zemlje.

Tek kada je Njemačka platila 24 miliona dolara da bi njihov astronaut mogao odletiti u svemir, Krikaljovu je odobreno da se vrati kući. Mjesto na koje je sletio više nije bilo SSSR, nego je to bila nova država – Kazahstan.

Kasnije je odlikovan ordenom Heroja Rusije. Nastavio je letjeti u svemir i poslije dvije godine postao prvi ruski kosmonaut koji je poletio u američkom space shuttleu. Nekoliko godina kasnije postat će i prvi ruski kosmonaut koji će kročiti u novu Međunarodnu svemirsku stanicu.

Izvor: jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti