Ideologija ili ipak nešto drugo: Zašto je u Drugom svjetskom ratu bilo primjera da je jedan brat bio partizan a drugi četnik/ustaša?

Nedavno sam razgovarao sa jednim vremešnim djedom, koji se sjeća Drugog svjetskog rata i koji je kao dijete bio svjedok tadašnjih zbivanja.

Poznata je činjenica, da su na prostoru nekadašnje Jugoslavije postojali brojni primjeri, da su dva ili više braće bili u različitim vojskama. Pa je tako, u zavisnosti od republike i regije, jedan brat bio partizan, drugi bio ustaša/handžar ili četnik. To mi je bila zanimljiva tema, da ga pitam za mišljenje i šta on zna i misli o tome.

Zašto je to tako bilo i da li je različita ideologija bila prvenstveni razlog tome? (Potrudiću se da napišem sažeto i jasno, šta je meni rekao).

“Znaš kako. Rat kao takav ima dvije zaraćene strane dva zaraćena bloka. Sve zavisi od toga koja vojska kom bloku pripada i kome je odana. Zašto je jedan brat bio na jednoj a drugi na drugoj strani se može gledati iz dva ugla. Jedan od razloga je ideološke prirode. Jednostavno, to ti je kao danas sa strankama, da li si desničar ili ljevičar. Dakle, braća su se razdvajala zbog različitih ideoloških uvjerenja. Nažalost, bilo je primjera gdje je brat brata i ubijao zbog toga. Drugi razlog, po meni logičniji je što se odmah znalo da će od dvije strane jedna pobijediti. Pa su tako porodice svoju djecu dijelili, da jedan ode na jednu a drugi na drugu stranu, pa kad god da se rat završi, jedan će biti na pobjedničkoj strani. Sve u svemu, sine moj, rat je zlo, i najblaži rat je katastrofa a neki obimniji, kao Drugi svjetski, dabogda se nikad ne ponovio”, zaključio je osamdesetšestogodišnji (86) djed.

Izvor: nova-yuga.info/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti