Identifikovano 29 planeta koje možda koriste vanzemaljci

Naučnici su identifikovali 1.715 zvjezdanih sistema gdje su vanzemaljski posmatrači mogli otkriti Zemlju u posljednjih 5.000 godina.

Naučnici su identifikovali 29 planeta sa kojih bi vanzemaljci mogli posmatrati Zemlju.

Identifikovano je 1.715 zvjezdanih sistema gdje su vanzemaljski posmatrači mogli otkriti Zemlju u posljednjih 5.000 godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Ljudi su vijekovima gledali u nebo i pitali se postoji li život među zvjezdama i dok su zamišljali malene zelene čovjekolike pojave baš oni su možda gledali u nas takođe, piše britanski list.

U novom istraživanju astronomi su suzili krug obližnjih zvjezdanih sistema u kojima bi bilo koji radoznali stanovnik na planetama koje kruže bio na dobrom položaju da uoči život na Zemlji.

Primorati naprednu civilizaciju na kontakt

Istraživači procjenjuju da je 29 potencijalno naseljivih planeta u dobrom položaju da budu svjedoci tranzita Zemlje i prisluškuju ljudske radio i televizijske prenose, omogućavajući bilo kojim posmatračima da zaključe možda o količini inteligencije ljudi.

Pitanje je da li će emisije primorati naprednu civilizaciju na kontakt.

Lisa Kaltenegger, profesorica astronomije i direktorica Instituta “Carl Sagan” sa Univerziteta Cornell u New Yorku, rekla je da je jedan od načina na koji se pronalaze planete je da se blokiraju dijelovi svjetlosti zvijezde domaćina.

Otkriveno je hiljade planeta van Sunčevog sistema, a gotovo 70 posto je primijećeno kada vanzemaljski svjetovi prolaze ispred zvijezda domaćina i blokiraju dio svjetlosti koja dopire do teleskopa naučnika.

Od prije 5.000 do 5.000 godina u budućnosti

Buduće opservatorije, poput svemirskog teleskopa NASA-e koji će biti lansiran ove godine, tragat će za znacima života na “egzoplanetama” analizirajući sastav njihove atmosfere.

Da bi utvrdili koji su obližnji zvjezdani sistemi u dobrom položaju za posmatranje tranzita Zemljom, Kaltenegger i doktorica Jackie Faherty, astrofizičarka iz Američkog prirodnjačkog muzeja, posvetili su se katalogu zvijezda i njihovom položaju i kretanju Evropske svemirske agencije Gaia.

Odavde su identifikovali 2.034 zvjezdanih sistema u roku od 326 svjetlosnih godina sa kojih bi se mogao primijetiti tranzit Zemlje bilo kada, od prije 5.000 do 5.000 godina u budućnosti.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti