I DALJE DAJE PLODOVE: Titov maslinik ima 88 maslina koje daju oko 200 litara ulja

Vrhunski maslinar: Aldo Vižintina (67) iz Tara više je od dvadeset godina bez naknade pazio i održavao masline s Titovim imenom. Nada se da će se taj prostor pretvoriti u park.

Danas s odmakom od trideset i više godina meni je iznimno drago da je maslinik preživio i ne bih želio da se to uništi. Nadam se da će se ovaj prostor pretvoriti u park.

Ispričao nam je to Eđidio Labinac iz Vabrige u Istri koji je 80-ih godina prošlog stoljeća posadio ovaj jedinstven maslinik. Zahvaljujući njegovu trudu ime “TITO” izniklo je od 88 zasađenih stabala masline. Svako slovo je dužine 20-ak metara, a cijeli natpis “TITO” širok je oko 70-ak metra. Živa slova razgranatih maslina zbog svoje veličine jasno su vidljiva tek iz aviona, ali i iz svemira, a znatiželjnici ga pronalaze i na Google Earthu. U općini Tar – Vabriga, na čijem su posjedu zasađene masline s Titovim imenom, kažu da maslinik namjeravaju očuvati kao povijesnu cjelinu.

– Prvo slovo “T” maslinika nalazi se na privatnom posjedu, dok su preostala tri slova “ITO” na općinskom zemljištu i zajednički ih uređujemo od košnje trave do obrezivanja maslina – kaže načelnik općine Tar – Vabriga Nivio Stojnić.

Titov maslinik je od suše prije dvadesetak godina spasio maslinar Aldo Vižintina (67) iz Tara.

– Danas su u izvrsnom stanju i godišnje uberem oko tonu maslina. Preradom dobijem oko 200 litara kvalitetnog djevičanskog maslinova ulja za koje pripremam etiketu ‘Titovo ulje’ – govorio nam je prije nekoliko godina Vižintin, koji je u međuvremenu brigu o maslinama prepustio Općini Tar – Vabriga.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti