HRVATSKI DOSIJE X: Šta je policija, a šta narod vidio na nebu izand Velebita prije 24 godine? NLO ili lovce MIG-21?!

Taj 13. decembar već sad daleke 1997. godine ostao je upamćen po jednom neobičnom incidentu oko čega ni danas u Hrvatskoj nema saglasnosti ni među običnim narodom sa jedne strane i niti naučnicima sa druge strane.

Šta se to zapravo desilo tog 13. decembra 1997. i dalje nije sasvim razjašnjeno jer kao što smo naveli saglasnosti nema. Narod tvrdi da je to bio NLO, a naučnici odmahjuju rukom i navode da su to bile budalaštine dokonog svijeta i u svemu imaju naučni pogled na cijelu priču, koja nema veze sa NLO, a posebno ne sa nekim “svemircima”.

Bilo kako bilo priča i dalje živi. Doda se pokoji detalj, na primjer da su NLO objekte vidjeli i hrvatski vojni piloti u lovcima MIG-21, naravno bez dokaza. Doduše ostali smo uskraćeni šta na sve to kaže državni i vojni vrh. Procurili su neki snimci, ali su više maskirali, nego što su demaskirali čitavu priču.

Međutim, priča nije trajala samo tog 13. decembra. Trajala je i narednih par dana a o tome i danas svi pričaju, pa je red da je i mi spomenemo, doduše iznijećemo oba gledišta, pa ko u šta i kako vjeruje, nek sam procjeni.

Pa da krenemo.

Mnogi hrvatski listovi navode da su o neobičnoj pojavi na nebu ostrva Pag svjedočili mnogi (navodi se stotine, pa i hiljade očevidaca). Viđena je čudna pojava na nebu koja je prvo primjećena iznad Paga, ali ne samo tamo nego i (kako navodi portal zadarski.hr) i sa šireg područja dvije županije Zadarske i Ličko-senjske.

Ono što je na neki način bio detalj koji je izdvojio ovaj slučaj od mnogih drugih opažanja neobičnih pojava na nebu širom svijeta, bila je svojevrsna uključenost službenih vlasti u njihovo praćenje. Naime, iz audio komunikacije policijskih patrola sa paškog i podvelebtskog područja, moguće je bilo zaključiti da su i policajci na dužnosti vidjeli isto što i brojni građani, komunicirali o tome radio-vezom pa i fotografisali neobičnu pojavu. Nekoliko godina kasnije, audio-snimak je postao dostupan javnosti pa ga je i emitovao tadašnji zadarski Radio Donat FM.

Na radio vezi

– Jel’ sad dosta nisko prema … prema zemlji doli? – pita policajac iz Dinjiške.

A evo odavde gledajući od nas, ja ne znan dal’ ima dvista metara od zemlje – odgovara mu putem radio veze kolega s Velebita.

A onda će se spustiti u more … ako baš nije doli – opet će ovaj iz Dinjiške.

Ide prema niže dolje … ali iza toga ja vidim jedan svjetionik blica, ne znam na kojem je to otočiću iza nje. Ali ide prema, prema zemlji – čut će se s Velebita.

To je Vir tamo, ali upast će u more onda, sto posto – kaže policajac s pozicije Dinjiška.

Još se vidi. Vrlo, vrlo je blizu zemlji i žarko crvene boje, maksimalno žarko crvene boje. Što je bliže zemlji to je više crvenila – uključuje se policijski punkt na Paškom mostu.

Dobro, dobro, samo pazite da vas ne otmu – pomalo u šali komentariše pojavu na paškom nebu policijska patrola na osiguranju Paškog festivala koji se održavao baš te večeri.

Ni čut! Ne možemo ga mi odavde primijetiti više. Iza brda je mako. Ne možemo ga vidit. Brdo se ispriječilo – odgovaraju policajci s punkta na Paškom mostu.

Skroz se smanjivalo, da bi bilo žarko, žarko crvena mala kuglica i sad je izgleda pala u more jer se više ne vidi – dojavljivali su policajci s Velebita.

Ja mislm da je sto posto pala u našim teritorijalnim vodama, sto posto, jer ovo je izgledalo do kraja blizu – odgovorili su odmah s Paškog mosta.

Ma pala je između nas i Vira, sto posto tu, u stvari tamo bliže Povljane – govorila je policijska ophodnja s pozicije Dinjiške.

Nije, nije, iza Vira je, sto posto iza, jer mi vidimo odavde više, kompletan Vir, to je još iza njega – tvrdili su policijski službenici s pozicije Velebita.

Neke čudne pojave

Pratimo neke čudne pojave – čuje se policijska patrola s pozicije Dinjiška.

Jesi ga sliko? – pita policajac s pozicije Velebita.

Je, je, dva snimka sam bacio i to je … bili su zadnji u filmu. Ali sad nisam ponija drugi … bio bih snimao cijelo vrjeme dok se mijenja boja, al’ nisam uspio – dobija odgovor iz Dinjiške.

‘Aj gledaj malo, 10-ak minuta pa ćeš vidjeti … koliko aviona ima; koliko kruže, ima čitava eskadrila – čuje se u eteru s policijskog punkta na Paškom mostu.

Zbog toga, je li? – pita policijska ophodnja s pozicije Dinjiške.

Ja ne znam zbog čega, ali zbog nečega je. Ima čitava eskadrila. Vidio sam 5-6 aviona sigurno – odgovorit će punkt na Paškom mostu.

Policijska komunikacija se nastavila još neko vrijeme da bi na kraju završila na slijedeći način:

Nemojte više o tome preko veze … To se najvjerovatnije radi o vojnoj vježbi … prekinite više o tome razgovor – bili su jasni iz operative Policijske postaje Pag.

Dobro – kratko su odgovorili policajci s osiguranja Paškog festivala.

Ove transkripte upotrijebili su kasnije Giulliano Marinković i Boris Gnjidić u snimanju dokumentarnog filma “Hrvatski dosje X – Paški NLO incident”, kao i književnik Tomislav Marijan Bilosnić u svojoj knjizi “Odisej sa zadarskih otoka”. Neko vrijeme se o ovome svemu još govorilo i raspravljalo. Astroantropološko društvo Zadar je pozivalo očevice da se jave i pri tom se ustanovilo da je bilo viđenja sve od ceste Gračac – Obrovac, a javilo se i nešto očevidaca iz samoga grada Zadra. Fenomen je definitivno trajao duže od samo jedne večeri.

Vojna vježba ili astronomska pojava?!

Iako je cijela priča dobila obrise misterije i “Hrvatskog dosijea X” javnost i dalje zastupa stav da je to bio NLO. Policija naravno ćuti i vjerovatno je ostala pri stavu da je u pitanju bila vojna vježba lovačkih aviona MiG-21 iznad mora. Vojska ne progovara naravno, a naučnici su dali svoje objašnjenje:

Prva reakcija astronoma iz zvjezdarnice u Višnjanu bila je da se radilo o fenomenu Venere koji je uobičajen u to doba godine. Ali kako su brojni očevidci ustrajavali na tvrdnjama da se svjetlo pomjeralo lijevo-desno i gore-dole, brzim, nepravilnim pokretima i da stoga ne može nikako biti riječ o nekoj planeti koja se kreće u pravilnoj orbiti, iz zvjezdarnice su ponudili novo pojašnjenje da je bilo riječ o kristalićima u atmosferi kroz koje se prelamalo svjetlo.

Iz Hidro-meteorološkog zavoda su tad ponudili takođe ubičajeno pojašnjenje u ovim slučajevima – da bi se moglo raditi o meteorološkom balonu. Novinari su tad ustrajavali sa tezom da je to bilo nemoguće jer ko bi mogao da viđa jedan te isti meteorološki balon nekoliko večeri za redom u istom području.

Naravno priča je ostala i dalje predmet nagađanja i podizanja misterije od koje javnost u Hrvatskoj, koja se sjeća ovog događaja i danas nije odstupila i tvrdi da je to bio NLO, a ne vojni avioni MiG-21 na vježbi iznad Jadrana.

Bilo kako bilo ova priča i dalje inspiriše javnost, kojoj je ostavljen ogorman manevarski prostor za razne oblike nagađanja.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti