Hrana koja će vam pomoći da lakše zaspite

Počnite od prirodnog, jer to je jedini stvarno efikasan i zdrav način uspavljivanja samoga sebe

dreamm

Ako ste se često prisiljeni pouzdati se u tablete za spavanje kako biste sebi priuštili barem nekoliko sati odmora, možda biste mogli iskušati neki od prirodnih načina kako noću lakše zaspati. Naime, nedavne studije dokazale su da tablete za spavanje mogu biti uzročnik razvoja nekih vrsta malignih bolesti, poput tumora. Zbog toga smo vam odlučili ponuditi alternativu: 8 namirnica koje možete konzumirati prije odlaska u krevet, a trebale bi vam pomoći zaspati. Ne šteti probati, jer sve su prirodne i u potpunosti sigurne.

Med. Čajna kašičica meda u čaju ili mlijeku nekoliko sati prije odlaska na spavanje smanjuje razinu oreksina, neurotransmitera koji utiče na budnost.

Cjelovite žitarice. One potiču stvaranje inzulina triptofana, aminokiseline koja u mozgu djeluje poput sedativa.

Banana. Još jedan izvor triptofana i magnezija sa sedativnim djelovanjem. Usto, pune su kalija koji takođe doprinosi zdravijem snu.

Grah. Vitamin B koristi se za liječenje nesanice i kao pomoć kod smanjenja stresa i anksioznosti, a najlakše ga je pronaći u grahu. Osim vitamina B, biljka sadrži i vitamin B6, niacin i folat.

Orasi. Isto kao i lješnjaci, sjemenke suncokreta ili bundeve, izvor su magnezija i triptofana te potiču proizvodnju serotonina u mozgu.

Perad. Bijelo pileće ili pureće meso potiče stvaranje triptofana, a možete ga jesti s hljebom od cjelovitih žitarica.

Jaja. Još jedna namirnica koja pomaže pri povećavanju razina triptofana. Najbolje ih je naveče jesti kuhana sa hljebom od cjelovitih žitarica.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti