GENIJE: Riješio najveći svjetski problem, a onda nestao bez traga! (VIDEO)

Za skoro 100 godina, Poenkareova hipoteza ostala je nerješiv problem matematike – najveći umovi na Zemlji saplitali su se o nju.

Poenkareova hipoteza je problem koji obuhvata geometriju multidimenzionalnog prostora i pomogla je da se objasni oblik našeg univerzuma.

Zato, kada ju je Grigorij Perelman, ruski matematički genije, riješio 2002. godine, ljudi su bili šokirani. Ali nije samo činjenica da je konašno riješio jednačinu ta koja je ostavila ljude zbunjenim.

matematika

Nakon rješavanja Poenkareove hopoteze, Perelman je pobjegao od priznanja i bogatstva koje je došlo sa rješavanjem. Bez obzira na njegovu želju da živi povučenim načinom života, matematičari su mu dodijelili nagradu 2006. godine i to najveću u oblasti matematike “Fildsovu medalju”. Naravno, on je nagradu odbio – jedina osoba koja je tako nešto uradila još od nastanka nagrade 1924. godine. On je takođe odbio da predaje na Berkliju i Prinstonu.

Bilo je to u vrijeme kada je Grigorij potpuno odustao od matematike i vratio se da živi kod majke, živeći od njene penzije. Iako je uspio da ostane van centra pažnje nekoliko godina, svijet nikada nije zaboravio čovjeka koji je riješio nerješiv problem iz matematike.

Četiri godine kasnije, on je uradio nešto još bizarnije. 2010. godine, “Klej matematički Univerzitet” ponudio je Perelmanu prvu milenijumsku Klej nagradu u vrijednosti od milion dolara.

Možete li da pogodite šta je on onda uradio? Opet, on je odbio novac, rekavši:

“Ja znam kako se kontroliše Univerzum. Zašto bih trčao da uzmem neki milion dolara, recite mi?”

Neki vjeruju da je poludio tokom procesa rješavanja, dok drugi misle da je razlog zašto se iznenada povukao iz matematike ima veze sa njegovom frustracijom prema akademskoj zajednici.

Njegova posljednja poznata lokacija je negdje u Švedskoj, gdje se, navodno, preselio sa svojom majkom i polusestrom 2014. godine.

Izvor: skandalozno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti