Genije: Kako je Einstein u dvije rečenice pomogao djevojčici koja je sumnjala u sebe

Jedan od najvećih umova u istoriji čovječanstva, slavni Albert Einstein, svojim pismom pružio je podstrek djevojčici u bavljenju naučnim radom jer je sumnjala u sebe samo zbog toga što je žensko.

Iako su istraživači otkrili da je “psihološka androginija” esencijalna za kreativnost, istorija ljudske kreativnosti i intelektualnosti prepuna je rodne neravnoteže. To je naročito izraženo u nauci.

Rješenje problema nije u tome da žene budu prisutnije u knjižarama u odjeljcima gdje se prodaju naučna djela i radovi, već u podsticanju više i više djevojčica da se bave naukom.

ein1

U knjizi „Dragi profesore Einstein: Pisma djece Albertu Einsteinu i nazad” nalazi se i dopisivanje slavnog naučnika sa djevojčicom Tiffany iz Južne Afrike. Ona ga je podsjetila na njegovu unuku, pa je riješio da se dopisuje sa njom baš u vrijeme kada je bio na vrhuncu karijere i, možemo da kažemo, slave.

U njenom pismu napisanom 19. septembra 1946. godine stoji slijedeće:

„U poslednjem pismu sam zaboravila da vam kažem da sam ja djevojčica. Oduvijek sam žalila zbog toga, ali sam se sad pomirila sa tom činjenicom. U svakom slučaju, prezirem haljine i igranke i ostale stvari koje djevojčice obično vole. Mnogo više volim konje i jahanje. Ranije, prije nego što sam željela da postanem naučnik, željela sam da budem džokej i da se takmičim na konjičkim trkama. Ali to je bilo davno. Nadam se da se vaše mišljenje o meni neće srozati zbog toga što sam djevojčica”.

ein2

Nekoliko dana kasnije stigao joj je naučnikov odgovor.

– Ne smeta mi to što si djevojčica, a najvažnija stvar je da ni tebi to ne smeta. Ne postoji razlog za to – napisao je Einstein.

Izvor: 24sata.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti