Gdje prestaje istorija, a počinju teorije zavjere? Tajna društva – osnivanje Sionskog priorata

Godine 1956. u Francuskoj se pojavilo novo tajno društvo – Sionski Priorat. Pokretač društva bio je okultista i nekadašnji fašista

Istorija tajnih društava prepuna je prevara i dezinformacija. Neke od ovih prevara su otkrivene, ali ne znamo koliko drugih postoji, kaže profesor Richard B. Spence sa Univerziteta Idaho, autor čuvenog serijala Prava istorija tajnih društava.

Zloupotrebljavaju se istorijske činjenice u korist stvaranja pseudoistorije, a onda i osnivanje različitih društava na osnovu tih neutemeljenih tvrdnji.

Ko je osnivač Sionskog priorata?

Godine 1956. u Francuskoj se pojavilo novo tajno društvo. Pokretač društva bio je okultista i nekadašnji fašista: Pierre Plantard. Međutim u zvaničnoj papirologiji u vezi sa osnivanjem Prieuré de Sion ili Sionskog priorata nema njegovog imena – nije mogao da ga stavi na “osnivački list” jer je samo tri godine ranije bio osuđen za prevaru i falsifikovanje ezoterijskih diploma.

Bio je uključen i u mnoge druge sumnjive aktivnosti. Na primjer, krajem tridesetih godina XX vijeka bio je povezan sa terorističkim tajnim društvom zvanim Kagul (La Cagoule ili Secret Committee of Revolutionary Action), i sa Sinarhijom, političkom zavjerom za okupaciju Francuske.

Godine 1941. francuska policija u mjestu Vichy otkriva da je Plantard bio šef društva koje se zvalo Francuska nacionalna obnova. Bilo je to malo desničarsko društvo sa samo tri člana pored Plantarda.

Godine 1942. Plantard je osnovao još jedno rodoljubivo bratstvo nazvano Alfa Galates, sa 50 članova koji su imali antimasonske i antisemitske stavove. Međutim, nisu uspjeli da se dopadnu Nijemcima koji su okupirali Francusku.

Sionski priorat: Novo tajno društvo

Stvaranje Priorata, 1956. godine, doživjelo je mnogo veći uspjeh u odnosu na prethodne pokušaje.

Uporište u svom novom društvu pronašao je u Prvom krstaškom ratu. Tvrdio je da obnavlja red koji je tada, u 11. vijeku osnovan, kao i da je prvi Veliki majstor Priorata bio prvi krstaški kralj Jerusalima – Gotfrid Bouillonski. Prema Plantardovoj istoriji, Bouillonski je društvo osnovao na Sionskoj gori u Kraljevini Jerusalim 1099. godine. Istorija kaže da on jeste bio prvi krstaški kralj Jerusalima, ali ne postoje nikakvi dokazi da je osnovao bilo kakvo tajno društvo.

Da bi dali kredibilitet izmišljenoj lozi, Plantard i njegov prijatelj Philippe de Chérisey, morali su da stvore “nezavisne dokaze”. Oni su tokom šezdesetih napravili i deponovali seriju lažnih dokumenata, od kojih je najpoznatiji pod nazivom Dossiers Secrets d’Henri Lobineau (Tajni dosijei Henrija Lobineaua) u Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu. Tokom iste decenije, Plantard je naredio de Chériseyu da falsifikuje dva srednjovjekovna pergamenta. Ovi pergamenti su sadržali šifrovane poruke koje su se odnosile na Sionski priorat.

Prema njegovoj pseudoistoriji, ovaj red uspio je da poveže sa Rozenkrojcerima i Vitezovima templarima – kao nekim od manifestacija njegovog reda, a tvrdio je i da su neke poznte ličnosti kao Leonardo da Vinci, Victor Hugo i Claude Debussy, bili Veliki majstori Sionskog priorata.

Usvojio je i Et in Arcadia ego …, malo izmijenjenu verziju latinskog izraza koji se pojavljuje kao naslov dvije slike Nicolasa Poussina, kao moto njegove porodice i Sionskog priorata.

Priorat je navodno postao uber-tajno društvo koje je stotinama godina stvaralo ili manipulisalo drugim tajnim društvima.

Et in Arcadia ego (Akadski pastiri), Nicolas Poussin

Koju tajnu je Priorat navodno čuvao?

Prema Prioratu, postoji sveta krvna loza koja potiče od Isusa i Marije Magdalene; krvna loza koja je opstala u venama evropskih kraljevskih porodica – jer se su se, prema negovoj istoriji, Isusovi potomci miješali sa Merovinzima, dinastijom franačkih kraljeva, koji su vladali Franačkom od 481. do 751. godine. Plantard i Priorat su imali za cilj da te navodne potomka vrate i postave kao vladare ujedinjene Evrope.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti