Tajna bronzanog diska: Ovo je najstariji “GPS” na svijetu

U olupini portugalskog istraživačkog broda ‘Esmeralda’, koji je, kao dio flote Vasca da Game, potonuo u oluji u Indijskom okeanu 1503. godine, podvodni arheolozi su, uz mnoštvo vrijednih artefakata, pronašli zagonetan disk

Naučnici ispočetka nisu znali čemu je bronzani predmet prečnika sedamnaest centimetara služio.

“Nikad ranije nismo vidjeli nešto slično, no odmah sam znao da je riječ o nečemu važnom. Predmet je, naime, na sebi imao dva grba – jedan Portugala, te drugi tadašnjeg kralja Manuela I”, ispričao je voditelj istraživanja David Mearns.

Premda na disku nisu bile vidljive nikakve oznake, naučnici su pretpostavili da ima neke veze s navigacijom, a sada se otkrilo da su bili u pravu. Tek nakon detaljne laserske analize, na vidjelo je izišlo osamnaest oznaka skale, odvojenih na intervalima od pet stepeni, koje su mornarima omogućavale mjerenje visine Sunca, Mjeseca i zvijezda kako bi odredili geografsku širinu. Drugim riječima, pokazalo se da je zagonetni predmet ustvari astrolab, i to najstariji ikad otkriven te jedini s ugraviranim državnim simbolom.

“Znamo da je morao biti napravljen prije 1502. godine, kad je ‘Esmeralda’ isplovila iz Lisabona, ali poslije 1495. godine, kad je Manuel postao kralj, budući da astrolab nosi njegov grb”, objašnjava Mearns. Do sada je pronađeno samo 108 pomorskih astrolaba, što ovo otkriće čini iznuzetno vrijednim. Inače, astrolab se koristio kao glavni navigacioni instrument sve do 18. vijeka, kad ga je zamijenio sekstant.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti