GADDAFI JE TOG DANA SVOJIM GOVOROM ZAPALIO UN: Uništili smo Jugoslaviju! Kome će se SUDITI zbog toga?

On je u tom govoru oštro kritikovao međunarodnu politiku, ali je posebno zanimljivo to što se Gaddafi osvrnuo i na raspad Jugoslavije


“Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i dio po dio nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim ličnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebalo da pokrene istragu i da odluči koga osuditi na Međunarodnom sudu“
, poručio je Gaddafi.

Podsjećanja radi, Moamer al Gadafi bio je libijski političar, državnik, vojni vođa i de facto vođa Libije, koji je to postao nakon vojnog udara 1969. godine.

Interesantno je da je Gadafijeva druga žena bila je Jugoslovenka Sofija Farkaš, a, poslije smrti egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nasera, Jugoslavija postaje Gadafijev najbolji prijatelj.

S jedne strane, Libija je dobijala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, dok je s druge strane naša zemlja dobijala naftu.

Snimak njegovog govora možete pogledati u videu ispod. Dio govora koji se tiče Jugoslavije počinje od 1:05:12

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti