Fragmenti Svitaka s Mrtvog mora za koje se mislilo da su prazni, imaju upisan sakriveni tekst

Pokazalo se da fragmenti Svitaka s Mrtvog mora za koje se vjerovalo da su potpuno prazni sadržavaju sakriveni tekst koji niko nije pročitao desetljećima, ako ne i stoljećima.

Svitci s Mrtvog mora ili Kumranski spisi sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz Hebrejske Biblije, koji su između 1947. i 1956. otkriveni u pećinama u okolini Kumrana na obali Mrtvog mora. Spisi datiraju iz trećeg stoljeća p.n.e. Iako je otkriveno na stotine fragmenata tih drevnih tekstova, stručnjaci još uvijek puno toga ne znaju o njihovom zagonetnom porijelu.

No sada je jedan mali dio slagalice postao jasniji, zahvaljujući slučajnom otkriću naučnika iz Velike Britanije. Naime, stručnjaci su shvatili da dio naoko neispisanih fragmenata koji se više od 20 godina nalaze u Univerzitetu Manchester sadrži skrivene drevne tekstove koji su vidljivi uz pomoć multispektralnog snimanja.

Mislilo se da su prazni

Dotične fragmente je 1950-ih jordanska vlada donirala stručnjaku za pergamente Ronaldu Reedu sa Univerziteta Leeds. Zbirka fragmenata izgledala je prazna i donirana je u svrhu naučnog ispitivanja materijala.

Desetljeće kasnije, 1967. godine, Reedova zbirka predana je Univerzitetu Manchester. Tek je nedavno istoričarka i arheologinja Joan Taylor sa Univerziteta King’s College London pregledavajući fragmente shvatila da bi se na njima moglo nalaziti mnogo više toga nego što je vidljivo golim okom.

“Kada sam jedan od fragmenata pregledala povećalom, učinilo mi se da sam vidjela malo izblijedjelo hebrejsko slovo ‘L'”, ispričala je Taylor.

“Iskreno, budući da su svi ti fragmenti trebali biti prazni i čak su već bili izrezani za postupak ispitivanja materijala, pomislila sam da mi se nešto pričinjava. No onda sam shvatila da bi se i na drugim fragmentima mogla nalaziti slova”, dodala je.

Otkriven tekst

Kako bi doznali o čemu se tu radi, Taylor i njene kolege slikali su 51 fragment zbirke Reed, identifikujući šest na kojima bi se mogla nalaziti slova. Od tih šest, četiri fragmenata bilo je ispisano hebrejsko/aramejskim pismom tintom na bazi ugljika.

Mada je istraživanje ovih fragmenata još uvijek u toku, stručnjaci su otkrili da se na najznačajnijem fragmentu nalaze četiri retka djelomično sačuvanog teksta, od kojih svaki sadrži 15-16 slova. Među njima se može iščitati riječ Šabat (subota), a naučnici tekst povezuju s biblijskom knjigom Ezekiela (46: 1-3).

Izvor: index.hr

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti