NOĆ KADA JE SARAJEVO BILO KAO HOLLYWOOD: Na jednom mjestu Tito, Sophia Loren, Orson Welles, Omar Sharif i domaće zvijezde …

Prije 50-tak godina, 29.11.1969. premijerom filma “Bitka na Neretvi”, otvoren je sarajevski kulturni sportski centar “Skenderija”.

Te je noći Sarajevo izgledalo kao Hollywood, jer su se u njega sjatile brojne svjetske i jugoslovenske glumačke zvijezde – Sophia Loren, Orson Welles, Omar Sharif, Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Špela Rozin i mnoge druge.  Tu je, naravno bio i veliki filmofil – drug Tito.

Veljko Bulajić je bio junak dana. Zaustavljali su ga, upućivali mu aplauze, mahali, govorili: “Evo našeg Veljka!”

“Danas sam najsretniji građanin Jugoslavije, iskreno se tako osjećam”, govorio je on, a imao je i zašto. Ljudi koji su prošli težak i krvav put revolucije odavali su mu priznanje na ulici, s prozora, u press-birou, hotelima, svuda kuda je stizao …

Sam Centar Skenderija 1969. godine predstavljao je jedinstveno arhitektonsko djelo koje je projektovano kao brutalistička megastruktura u okviru globalne moderne arhitekture. Građevina je djelo trojice arhitekata: Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića i Ognjena Malkina, zahvaljujući kojima je Skenderija 1969 godine dobila nagradu magazina “Borba” – opšte priznanje za najbolje arhitektonsko djelo u Jugoslaviji.

Za vrijeme postojanja nekadašnje Jugoslavije, Skenderija je bila jedno od najmodernijih i najpopularnijih objekata, naročito među mladima. U Domu mladih  ovog sarajevskog kompleksa svoje blistavu karijere započele su najpopularnije muzičke grupe, kao što su “Zabranjeno pušenje”, “Plavi orkestar”, ali i samostalni izvođači kao što je Dino Merlin.

Skenderija nije uveliko poznata samo državama nekadašnje Jugoslavije, ona se predstavila cijelom svijetu 1984 godine, kada je Sarajevo bilo domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara. Naravno, to nije jedino sportsko međunarodno takmičenje koje je ispratio ovaj centar, bili su tu još: Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu, Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u rukometu, Svjetsko prvenstvo u košarci, Balkansko prvenstvo u odbojci za žene, kao i brojni bokserski mečevi velikana boksa kao što je bokserski meč Parlov-Grin i još mnogo sportskih događaja. Pored sporta, Skenderija je ispratila brojne umjetničke, likovne izložbe od ogromnog značaja kao što je izložba Jugoslavenskih dokumenata 1984 godine.

Izvor: depo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti