Fascinantno arheološko otkriće: 5.000 godina stara Cochno Stone kamena karta (VIDEO)

Arheološka misterija koja i dalje zbunjuje istraživače je otkriće tzv. “Cochno kamena” (eng. Cochno Stone), masivne kosmičke kamene karte

Pomenuta kosmička karta je stara oko 5.000 godina i nalazi u mjestu West Dunbartonshire u Škotskoj.

Kamena karta sadrži oko 90 zapetljanih spirala koje predstavljaju, kako tvrde stručnjaci, drevnu kosmičku mapu.

Otkrio ju je 1887. godine James Harvey. Ovaj drevni kamen je dimenzija 13 x 7,9 metara i ima oko 90 zamršenih rezbarija te se smatra jednim od najboljih setova petroglifa u Škotskoj prema riječima mnogih istraživača; kamen predstavlja kosmičku mapu, sa detaljno ucrtanim planetama i zvijezdama.

Na slici je Ludovic McLellan Mann prikazan kako čisti kamen tokom istraživanja iz 1930-ih; u žutom krugu, na samom rubu Cochno kamena se nalazi jedan bočni kameni “zub” čija svrha do danas takođe nije utvrđena.

Arheolog Ludovic McLellan Mann je 1965. godine odlučio da ovu ogromnu ploču zakopa ispod nekoliko metara zemlje, kako bi je zaštitio od daljnjeg oštećenja kao i da spriječi ljude da dodaju svoje rezbarije na nju.

Za sada arheolozi ne mogu da se slože oko toga šta je tačno prikazano na ovoj masivnoj ploči.

Među arheolozima ne postoji ni saglasnost oko značenja zamršenih simbola koji se nalaze na njenoj površini. Da li je to možda mapa neba ili zemlje? Oltar gdje su održavani rituali?

Neki su mišljenja da je ova ploča ustvari portal života i smrti, koji simbolizuje ponovno rođenje.

Drugi su opet iznijeli teoriju da su ovi zamršeni crteži kupola, linija i prstenova, drevni izraz kamene umjetnosti koja je pronađena u mnogim dijelovima svijeta.

Prema riječima stručnjaka, simboli datiraju iz neolitskog i ranog bronzanog doba, ali su primjeri sa ove ploče iz željeznog doba.

Istraživač Alexander Mccallum misli da je “Cochno Stone” mapa, koja pokazuje druga naselja u dolini Clyde.

Ove nevjerovatne oznake podsjećaju na ogromne krugove u usjevima koji su tako često pripisivani vanzemaljskim civilizacijama. Zanimljivo, druge slične ploče su pronađene na sjeveru Španije, Meksiku, Grčkoj, pa čak i u Indiji.

Ipak, i danas ostaje potpuna misterija koje poruke sadrži ovaj kamen. Ovi zamršeni crteži mogu biti plemenski simboli, granični znaci (kao na mapi), reprezentacija kosmosa ili prorezi u koje se uljevala tečnost u ritualnim proslavama, kao i još stotine drugih predloženih objašnjenja.

Stručnjaci planiraju da digitalno mapiraju kamen i ti dobijeni podaci bi mogli malo više rasvijetliti njegovu istoriju, njegovu svrhu i ljude koji su ga stvorili prije oko 5.000 godina.

Dr Kenny Brophy, sa Univerziteta u Glasgowu, koji je specijalizovan za urbanu arheologiju, vodio je novo iskopavanje i to iskustvo viđenja kamena po prvi put nakon njegovog zakopavanja 1965. godine, opisao je kao “priliku koja se dešava samo jednom u životu”.

“Cochno Stone je nešto o čemu sam slušao kao dječak, istorijski je dobro dokumentovano, ali nisam mogao da ga vidim do sada”, rekao je Dr Brophy.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti