Fascinantni i tajnoviti prizori s Marsa (FOTO)

Crvena planeta kroz senzore robota istraživača – očaravajuće fotografije

01. Ovi neobični tamni tragovi nastali su kao rezultat lavina prašine. Snimio ih je NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter uz pomoć kamere High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) 26. decembra 2017.

02. NASA-in rover Curiosity opazio je ovo neobično kamenje pomoću kamere Masatcam 15. maja 2022. Kamenje je vrlo vjerovatno nastalo prodiranjem vode u prastare stijene te stvaranjem mineralnog cementa. Nakon što se puno kasnije stijena izložila nemilosrdnoj atmosferi, vjetar je erodirao meki materijal oko zacementiranih područja. Kamenje se nalazi na Mount Sharpu 5 kilometara visokoj planini po kojoj se Curiosity penjeao još od 2014.

03. NASA-in rover Curiosity snimio je ovu fascinantu panoramu od 360 stepeni u blizini lokacije koju inžinjeri zovu ‘Sierra Maigualida’ 22. maja 2022. Na slici se mogu vidjeti tlo kratera Gale i gornji dio Mount Sharpa kako prodire kroz atmosfersku izmaglicu. Naučnici zavojite slojeve u kamenju oko rovera opisuju kao dokaz unakrsne naslage koja nastaje kad se slojevi talože kao rezultat vjetrom uzrokovane sedimentacije. Panorama je sačinjena od 133 odvojene slike.

04. NASA-in Curiosity snimio je ovaj pogled sulfatima bogatog područja ispred njegove trenutne lokacije. Tamne stijene blizu centra panorame navodno su nastale od pijeska na dnu drevnih tokova i jezeraca. Raštrkane sive stijene koje možemo vidjeti na desnoj strani brda sve je što je preostalo od kamena pješčenjaka koji je nekad prekrivao cijelo područje.

05. Curiosity je snimio zanimljiv pogled prema slojevitim prhkim stijenama koje su nastale na dnu nekadašnjeg jezerca. Šest slika koje čine ovaj mozaik snimljene su Mastcamom 2. juna 2022.

06. Rover Curiosity snimio je dokaze slojevitih stijena koje su nastale uticajem vjetra i pjeska. Panorama sačinjena od devet slika snimljena je na području pod nadimkom ‘Las Claritas’ uz pomoć kamere mastcam 19. maja 2022.

07. Ova slika ‘začaranog jezera’ snimljena je uz pomoć jedne od kamera za izbjegavanje opasnosti na roveru Perseverance 30. aprila 2022. Na slici izbočenog terena blizu ušća kratera Jezero naučnom je timu pružio prvi pogled izbliza prema sedimentnim stijenama. Takvo se kamenje sastoji od finih čestica koje prenosi atmosfera ili voda koje se talože u relativno ravnim slojevima.

08. Curiosity je na ovoj panoramskoj snimci blizu područja ‘Sierra Maigualida’ 22. maja 2022. snimio pogled prema Mount Sharpu. Naučnici zakrivljenje objašnjavaju prekrivanjem slojeva stijena oko rovera kao dokaz unakrsne naslage koja nastaje kad se slojevi talože zbog sedimentacije uzrokovane vjetrom. Panoramu čine 133 slike snimljene Mastcamom.

09. Ušće nastalo prije nekoliko milijardi godina zahvaljujući sedimentu kojeg je drevna rijeka nosila od izvora koji je nekad postojao unutar kratera. Pješčane dine vidljive su kako prate tlo delte, a brda u pozadini od rovera su udaljena 6.2 kilometra te su dio ruba kratera.

10. Jutarnji mraz na Marsu sastoji se uglavnom od ugljikovog monoksida te izgleda plavičasto bijelo ako ga posmatramo kamerom THEMIS smješenoj na orbiteru Odyssey. THEMIS može snimati slike u vidjljivom spektru, kao i infracrveno.

Izvor: infodan.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti